SEGRE

ONCOLOGIA INVESTIGACIÓ

L'Arnau aconsegueix que 45 dones amb càncer de mama el superin sense químio

Tenien un tipus de tumor que fins ara requeria aquest tractament, però han pogut evitar-lo gràcies a un assaig clínic mundial || La unitat lleidatana forma part de l’estudi des del 2010

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Superar un tipus de càncer de mama que fins ara requeria quimioteràpia sense haver de sotmetre’s a aquest agressiu tractament és una realitat a la Unitat de Mama de l’Arnau de Vilanova. Ho és gràcies al fet que des del 2010 participa en un assaig clínic mundial, TailorX, que ha permès a quaranta-cinc lleidatanes diagnosticades amb un tumor hormonosensible al pit (representen el 35 per cent del total de càncers de mama que es detecten a Lleida) evitar una químio que fins aleshores era indiscutible en el seu cas i quedar lliures de la malaltia amb altres alternatives com l’hormonoteràpia. “És un estudi [del qual aquesta setmana s’han presentat els resultats a Chicago a la reunió anual més important sobre càncer, la de la Societat Americana d’Oncologia Clínica] que classifica les pacients pel risc de caiguda en baix, alt i intermedi. I fins ara no es tenia gaire clar què fer amb les malaltes d’aquest últim grup”, explica Edelmir Iglesias, responsable de la Unitat de Mama de l’Arnau. L’hospital lleidatà va ser, amb el del Mar de Barcelona, dels primers a formar part de la investigació el 2010.

Des d’aleshores, la Unitat de Lleida ha aportat a l’assaig 329 pacients. Totes elles s’han sotmès a un estudi genètic i noranta-nou han estat classificades amb un risc intermedi de recaiguda. “En el 46% dels casos hem aconseguit evitar la quimioteràpia, quan fins ara en aquest tipus de tumor sempre es feia. Han aconseguit tenir les mateixes probabilitats de curar-se sense sotmetre’s a aquest tractament, si no amb alternatives que tenen menys efectes secundaris”, explica el doctor Iglesias, que també assenyalar a l’estalvi econòmic que aconsegueix l’estudi.

Aquestes pacients són tractades amb alternatives com l’hormonoteràpia, amb menys efectes secundaris

Aquests esperançadors resultats s’han publicat també aquests dies a la revista New England Journal of Medicine. A l’estudi mundial, finançat per l’Institut Nacional del Càncer dels Estats Units, han col·laborat més de 10.000 dones a les quals se’ls ha aplicat el test molecular Oncotype DX. Totes elles, com en el cas de les lleidatanes participants, tenien un tipus de càncer molt comú, aquell que no s’ha estès als nòduls limfàtics, que responen a la teràpia hormonal i que dóna negatiu a un tipus de proteïna anomenada HER2.

A totes les que van ser classificades amb un risc mitjà de recaiguda, que suposen el 70 per cent de les dones amb aquesta mena de tumor, se les va dividir en dos grups. Un d’ells va ser tractat únicament amb teràpia hormonal i a l’altre se li va subministrar també químio. Les sorprenents conclusions van mostrar que els resultats van ser pràcticament iguals en el 85 per cent de la mostra.

Un congrés amb la ment posada a superar tumors metastàtics

Chicago ha estat, entre l’1 i el 5 de juny, escenari d’una de les cites científiques més importants de l’any pel que fa al càncer. I és que s’hi van reunir, atrets pel congrés de la Societat Americana d’Oncologia Clínica, més de 35.000 professionals de diversos països amb l’objectiu d’abordar aspectes com l’immunooncologia i la medicina de precisió com a nous models d’abordatge de la malaltia.

S’hi van presentar els resultats de l’estudi TailorX, en el qual ha participat la Unitat de Mama de l’Arnau de Vilanova, però també altres avenços revolucionaris en la lluita contra el càncer. Per exemple, el que ha permès a una dona de quaranta-nou anys convertir-se en la primera persona amb càncer de mama i metàstasi en altres òrgans que ha vist desaparèixer tots els tumors. Aquest descobriment, basat en la immunoteràpia, l’han fet uns metges nord-americans i pot revolucionar els tractaments oncològics, especialment en les pacients amb estats avançats de la malaltia.

Els investigadors van aïllar un tipus de cèl·lules del tumor d’una pacient amb càncer de mama, les van reactivar i van observar que totes les lesions produïdes per les metàstasis havien desaparegut.

Un altre dels estudis presentats també es basa en la immunoteràpia i ha aconseguit augmentar significativament la supervivència en pacients amb càncer de pulmó metastàtic no tractats amb químio per la seua malaltia avançada.

Acapte de l’Aecc amb trenta taules i més de tres-cents voluntaris Més de tres-cents voluntaris i col·laboradors de l’Aecc-Catalunya contra el càncer de Lleida van sortir ahir als carrers de la capital de Ponent per participar en el tradicional recapte de l’entitat, que en aquesta ocasió va recollir fons per finançar els serveis gratuïts de suport i acompanyament per a malalts i les seues famílies. En total, es van distribuir en una trentena de taules. D’altra banda, la càtedra Dots de la UdL ha entregat a l’Aecc material esportiu valorat en cent euros.

L’Aecc va instal·lar ahir una trentena de taules per tota la ciutat amb més de tres-cents voluntaris.

L’Aecc va instal·lar ahir una trentena de taules per tota la ciutat amb més de tres-cents voluntaris.LLEONARD DELSHAMS

tracking