SEGRE

ENTITATS INVESTIGACIÓ

Més tutelats a Ponent

Compta amb 600 persones impossibilitades judicialment i sota control d’una fundació || Un estudi de la UdL apunta que seran un miler en vuit anys

Un moment de la presentació de l’estudi, ahir, al Campus de Cappont.

Un moment de la presentació de l’estudi, ahir, al Campus de Cappont.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les comarques lleidatanes compten actualment amb 600 persones adultes impossibilitades judicialment (per trastorn mental, discapacitat intel·lectual o deteriorament cognitiu) que estan tutelades per alguna de les deu fundacions que hi ha a la província dedicades a aquesta objectiu. Tot i que la xifra s’ha mantingut estable en els últims anys, es calcula que en els pròxims vuit podria incrementar-se fins al miler de persones per l’augment dels diagnòstics de problemes de salut mental. Aquestes són algunes de les conclusions de l’estudi Protecció i suport a l’exercici de la capacitat a Lleida: present i futur, realitzat per la Càtedra d’Innovació Social de la UdL a petició de la Fundació Tutelar Terres de Lleida i finançat per la Diputació. “El perfil de les persones tutelades està canviant. Els que tenen una discapacitat intel·lectual només han augmentat un 2% en els últims dos anys, mentre que els que tenen un trastorn mental ho ha fet en un 17%”, va explicar Carles Alsinet, director de la càtedra, durant la presentació de l’estudi que va tenir lloc al Campus de Cappont.

Per fer front a aquest increment de persones tutelades, l’estudi apunta a la necessitat, no de crear noves fundacions, sinó d’enfortir les que hi ha actualment a la província i disposar de nous recursos, com un nombre més elevat de pisos tutelats, i dissenyar noves accions. “També serà necessària més formació del personal de les entitats respecte al treball amb els tutelats per algun tipus de trastorn mental”, va apuntar Alsinet.

Actualment, a les comarques lleidatanes la mitjana de persones tutelades és d’1,3 per cada mil habitants, que és superior a la mitjana catalana (0,9) a causa del major envelliment de la població.

tracking