SEGRE

SALUT BALANÇ

Quantes multes s'han imposat a Lleida des de 2006 per la llei Antitabac?

Salut només imposa 191 multes des del 2006 a la província per infraccions en aquesta normativa, la majoria per permetre fumar o per fer-ho || Després de gairebé 22.000 inspeccions en establiments

Un home fumant, ahir, en una terrassa de Lleida ciutat.

Un home fumant, ahir, en una terrassa de Lleida ciutat.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Menys de l’1 per cent de les inspeccions que el departament de Salut ha dut a terme des del 2006 a les comarques lleidatanes en el marc de la llei Antitabac ha acabat amb una sanció, que reflecteix un elevat compliment d’una normativa que es va encetar enmig de la polèmica.

Així ho reflecteixen les dades facilitades per la conselleria, segons les quals en aquests últims 12 anys (la primera llei es va aprovar el 2006 i la segona, el 2010) s’han fet un total de 21.877 inspeccions en locals de lleure, establiments de restauració i comerços de la província de Lleida, però només 191 d’aquests han acabat en un expedient sancionador (dotze en el que va d’any). Gairebé el quaranta per cent d’aquestes multes han estat per a bars o restaurants per deixar fumar en llocs en els quals estava prohibit (suposa entre 1.000 i 1.500 euros) i un 20 per cent per a fumadors que van ser sorpresos amb un cigarro encès on no estava permès (30 euros per persona). A més, en 23 ocasions s’han sancionat irregularitats en la venda de tabac (la quantia se situa entre 601 i 1.000 euros) i en 23 més al tenir zona de fumadors que no complia els requisits. La suma total de les multes supera els cent mil euros.

Els fumadors infractors són multats amb 30 euros i els locals i comerços, amb fins a 1.500

Probablement aquest elevat compliment de la normativa està darrere que la xifra d’inspeccions s’hagi anat reduint en els últims anys. Va assolir el seu màxim durant el 2010, quan se’n van comptabilitzar 3.471 just un any abans de l’aprovació de la modificació de la primera llei, que va suposar l’extensió de la prohibició de fumar a tots els espais públics que no fossin a l’aire lliure (tret de comptades excepcions). Des d’aleshores, la xifra ha anat disminuint fins a registrar-se l’any passat tan sols 622 inspeccions. Quant als expedients sancionadors, l’any de màxima activitat va ser el 2007, amb la imposició de 39 multes, seguit del 2013, amb 29.

Un altre dels efectes col·laterals d’aquest ampli compliment seria també la reducció del nombre de fumadors. Actualment, 82.000 lleidatans majors de quinze anys fumen, la qual cosa suposa un 22 per cent de la població. Per àmbits territorials, a Ponent és del 21,3 per cent, dos punts menys que el 2016, i és la regió sanitària amb menor consum de tabac a Catalunya. Al Pirineu, en canvi, amb el 27,9 per cent de la població fumadora, hi ha un repunt de més de dos punts.

Les vendes de tabac, en caiguda lliure La venda de paquets de cigarros va tornar a sumar l’any passat un nou descens a les comarques lleidatanes. Des del 2006, quan es va assolir el màxim a Ponent amb 73 milions de paquets de tabac despatxats, han caigut un 63%, amb més de 45 milions de paquets anuals de diferència.

tracking