SEGRE

SALUT INVESTIGACIÓ

Esports d'aventura per al trastorn límit de la personalitat

Projecte de l’IRBLleida amb 10 pacients del Santa Maria i ajuda dels Enginyers

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Esports d’aventura i naturalesa a la muntanya, en un rocòdrom o fins i tot als jardins de l’hospital Santa Maria de Lleida són la base d’un programa pioner a Espanya, Afrontant el buit, que du a terme l’IRBLleida per millorar el tractament i la qualitat de vida d’una desena de pacients de l’hospital lleidatà amb trastorn límit de la personalitat.

“Aquest tipus d’activitats col·loquen aquestes persones, que tenen dificultats en les relacions socials o en la regulació de les emocions, en moments d’exigència. I així tenen l’oportunitat de veure’s en unes situacions que després poden traslladar a la seua vida real”, va explicar David Fernández, terapeuta del centre de dia del Santa Maria i membre d’Experientia, l’associació a través de la qual es du a terme aquesta nova metodologia.

Va ser durant la presentació de la col·laboració amb aquest projecte del Col·legi de Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Lleida (Cetill) i Enginyers Lleida, que han donat 1.000 euros en el marc de la col·laboració anual que mantenen fa ja diversos anys amb l’IRBLleida, que farà un assaig clínic. “Cal que s’investigui sobre els trastorns mentals i aquesta iniciativa és una manera també de parlar-ne i de trencar tabús i estereotips”, va apuntar Xavi Thai, ideòleg i impulsor del projecte. I és que Thai va perdre fa un any i mig la seua germana, que tenia també un trastorn límit de la personalitat. Poc després, a l’octubre, va organitzar a Sant Llorenç de Montgai la primera Ultra Trail Terres de Lleida, amb la qual va recaptar fons, també amb la col·laboració de la Diputació, per posar en marxa la iniciativa, nova per la seua metodologia d’intervenció.

“Crec que aquest tipus de carreres tenen un paral·lelisme amb situacions que viuen les persones amb aquest trastorn mental, de moments extrems en què tens ganes d’abandonar”, va assegurar. Afrontant el buit va arrancar el mes d’abril passat amb membres de l’Associació Experientia i un equip interdisciplinaris de professionals de Psiquiatria del Santa Maria. “En veiem la utilitat sessió a sessió”, va assegurar Fernández.

Un moment de la presentació del projecte per a persones amb trastorn límit de la personalitat.

Un moment de la presentació del projecte per a persones amb trastorn límit de la personalitat.R.RÍOS

tracking