SEGRE

SALUT AL·LERGOLOGIA

Augmenten les al·lèrgies infantils

L’Arnau atén 900 nous casos a l’any i constata un increment d’aquestes reaccions, que afecten el 35% dels nens i cada vegada a una menor edat || Sobretot a gramínies, ou i llet

La doctora Gairí, aquesta setmana, atenent una consulta a l’Arnau per una al·lèrgia infantil.

La doctora Gairí, aquesta setmana, atenent una consulta a l’Arnau per una al·lèrgia infantil.R.RÍOS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les al·lèrgies infantils, tant les inhalants com les alimentàries, van en augment. Així ho han constatat a Pediatria de l’Arnau de Vilanova, on cada any atenen unes 900 noves primeres visites per aquestes afectacions entre menors de 15 anys. També n’alerta la Societat Espanyola d’Immunologia Clínica, Al·lergologia i Asma Pediàtrica, que apunta a un increment anual del 2% i augura que en unes dècades el percentatge de nens amb al·lèrgia als països desenvolupats assolirà el 50%. Actualment, aquest percentatge se situa en el 35% i cada vegada es detecten abans. “La sensació és que hi ha més nens al·lèrgics i més petits. Abans no es feien estudis fins als tres o quatre anys, però ara tenim casos abans dels dos. En el cas de les alimentàries, la reacció es dóna en el primer contacte amb l’aliment”, explica M. Alba Gairí, especialista de Pediatria de l’Arnau de Vilanova.

Sobre les causes d’aquest increment, es desconeixen els motius concrets i, encara que podrien donar-se diversos factors, els experts apunten a la manufacturació dels aliments, per exemple per evitar plagues, que canvien l’estructura de les proteïnes i això provoca que el cos no les reconegui i reaccions. També podrien estar-hi al darrere factors ambientals.

Les al·lèrgies alimentàries poden derivar en una anafilaxi, una reacció greu que pot ser mortal

“L’al·lèrgia sol aparèixer perquè hi ha una base genètica que hi predisposa. Només en alguns casos, com és quan es produeix per àcars o per animals de companyia, poden existir unes mesures o normes per a la seua prevenció”, apunta la doctora Gairí.

Les al·lèrgies més comunes entre els nens continuen sent les gramínies, encara que les que més s’han incrementat en els últims anys són les causades per l’ou i la llet. En el cas de les primeres, les reaccions més habituals entre els nens que les pateixen són la conjuntivitis, la rinitis o l’asma, mentre que en el cas de les segones pot derivar en una anafilaxi, una reacció al·lèrgica greu que afecta tots els òrgans i que pot arribar a ser mortal.

“A Lleida no hem tingut casos de mortalitat, però sí d’anafilaxi. En els últims mesos se n’han comptabilitzat quatre casos”, explica la doctora Gairí. L’únic tractament per a aquests pacients és l’adrenalina, un medicament molt eficaç i que evita que hi hagi seqüeles.

Formació en col·legis per als casos més greus El 25% dels episodis d’anafilaxi deguts a al·lèrgies alimentàries en nens ocorren per primera vegada a les escoles. Per això, i per la importància que es reaccioni ràpidament, des de l’hospital Arnau de Vilanova han fomentat des d’aquest curs un projecte de formació en primers auxilis per a professors de col·legi en el qual s’inclou l’ús de l’adrenalina, l’únic tractament eficient contra l’anafilaxi.

tracking