SEGRE

LEGISLACIÓ PARLAMENT

L'Argentina despenalitza l'avortament

La Cambra de Diputats ho aprova en una sessió de vint hores i amb una votació ajustada || El projecte de llei passa ara al Senat, que pot ratificar-lo o rebutjar-lo

Milers de persones van celebrar a l’Argentina l’aprovació de la despenalització de l’avortament.

Milers de persones van celebrar a l’Argentina l’aprovació de la despenalització de l’avortament.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Cambra de Diputats de l’Argentina va aprovar ahir la despenalització de l’avortament, un tema summament polèmic a la nació sud-americana que va obligar a una sessió de més de 20 hores que es va prolongar fins a la matinada. La votació es va resoldre amb un resultat ajustat (129 vots a favor, 125 en contra i una abstenció) que reflecteix l’acalorat debat que es va viure a la cambra baixa, on es va analitzar l’esborrany article per article. D’aquesta forma, va quedar superat el primer tràmit parlamentari. La següent fase serà al Senat, on el projecte de llei podria ser aprovat o rebutjat definitivament, encara que també podria modificar-lo i tornar-lo als diputats.

Milers de persones es van concentrar davant el Congrés argentí per seguir minut a minut un debat que va dividir totes les forces polítiques. El president, Mauricio Macri, es va declarar en contra però va optar per donar llibertat de vot a l’oficialisme. Actualment, l’Argentina permet l’avortament en certs casos de violació o risc per a la salut de la mare, però alguns organismes han denunciat retards judicials que superen els terminis legals per interrompre l’embaràs i que hi ha massa metges que es neguen a practicar-lo. La nova norma jurídica, que va iniciar el seu recorregut el 2006 de mans de la Campanya pel Dret a l’Avortament Legal, Segur i Gratuït, permetria posar fi a qualsevol embaràs en les primeres catorze setmanes de gestació sense cap requisit. La directora executiva d’Amnistia Internacional Argentina, Mariela Belski, va celebrar “aquest primer pas cap a la despenalització de l’avortament”.

tracking