SEGRE

Les dones tenen comportaments més saludables que els homes però pitjor estat de salut

Segons l’Enquesta de salut de Catalunya, que també revela que 3 de cada 4 persones de 75 anys i més que viuen soles són dones

Un moment de la roda de premsa

Les dones tenen comportaments més saludables que els homes però pitjor estat de salutGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En general, les dones tenen comportaments més saludables que els homes però tenen pitjor percepció del seu estat de salut i de la seva qualitat de vida relacionada amb la salut. Així es desprèn de l'Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) 2017, que ha estat presentada aquest divendres per la consellera de Salut, Alba Vergés.

Segons l'enquesta, les dones fumen menys que els homes (18,5% enfront del 29,7%); fan un consum de risc d’alcohol menor (1,5% enfront del 5,4%), i segueixen més la dieta mediterrània (65,3% enfront del 56,6%). Tot i així, malgrat aquests comportaments més saludables, tenen una prevalença més alta de problemes crònics i discapacitats. En aquest sentit, Salut assenyala que cal aprofundir en els determinants socials per millorar l’estat de salut de la població i reduir les desigualtats.

Durant la roda de premsa, Vergés s’ha expressat en la mateixa línia i ha defensat que “cal seguir aprofundint en els determinants de la salut per reduir les desigualtats" i ha ressaltat que “és important posar èmfasi en la perspectiva de gènere quan fem polítiques de salut. Les dades així ho demostren”, ha destacat.

Un altre capítol destacat de l’enquesta és el de la salut mental. La mostra indica que el 8,8% de les dones pateixen una depressió major o greu enfront d’un 3,6% dels homes. A més, s’observa com les classes socials menys afavorides, amb menys estudis i amb més edat tenen més prevalença de patir aquesta malaltia.

L'enquesta també fa una radiografia de les persones més grans de 75 anys que viuen soles a Catalunya. Representen un 27,2% d’aquest grup d’edat, és a dir, prop de 190.000. El 12,4% dels homes de 75 anys i més viuen sols i el 36,6% de les dones de 75 anys i més viuen soles. Segons l'estudi, tres de cada 4 persones de 75 anys i més que viuen soles són dones. Aquestes tenen un estat de salut similar a les dones que viuen acompanyades però s’observa un percentatge més elevat de dependència i de privació material més greu, és a dir, dificultats per pagar les factures de lloguer o hipoteques, els serveis i béns, o mantenir la llar adequadament calenta. Entre els homes més grans de 75 anys que viuen sols, la diferència que ressalta respecte els que viuen acompanyats és el menor seguiment de la dieta mediterrània.

La mostra també se centra en els infants i adolescents, i conclou que gairebé la meitat dels nens d’entre 3 i 14 anys (un 46,0%) fa un oci sedentari, és a dir, mira la televisió o juga amb videojocs o ordinadors dues hores o més cada dia de la setmana enfront del 33,6% de les nenes, i aquest oci sedentari creix a mesura que augmenta el grup d’edat. Alhora, però, també són els nens els que tenen un oci més actiu que les nenes. Així, el 33,6% dels nens i el 28,7% de les nenes fa com a mínim una hora al dia d’esport o de joc al parc o al carrer. De l’enquesta, també es desprèn que el 36,3% dels infants d’entre 6 i 12 anys tenen excés de pes, amb un percentatge superior els nens que les nenes (39,1% enfront d’un 33,2%)

Creix l’alfabetització per a la salut suficient Gairebé el 90% de la població catalana de 15 anys i més té una alfabetització per a la salut suficient, és a dir, que gaudeix d’habilitats per entendre i utilitzar la informació sanitària de manera que pot mantenir i promoure una bona salut. Aquesta proporció ha crescut més de 4 punts respecte el 2014. La millora en aquests tres anys s’ha produït per un augment de l’alfabetització en dones, en les persones joves d’entre 15 i 44 anys; i en aquelles que tenen estudis universitaris i secundaris. L’ESCA recull informació de la població catalana sobre la salut, els estils de vida i la utilització dels serveis sanitaris. El 2017, l'enquesta s’ha dut a terme amb una mostra de 4.830 persones, de les quals 2.391 són homes i 2.439, dones.

tracking