SEGRE

SANITAT ENQUESTA DE SALUT

La desigualtat de gènere afecta la salut de les dones

Tenen millors hàbits, però viuen pitjor per la càrrega de treball que suporten

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) 2017 va reflectir ahir una realitat que afecta moltes dones catalanes: tenen uns hàbits de vida molt més saludables que els homes, però la seua salut és bastant pitjor a causa de factors relacionats amb la desigualtat i el gènere.

El mateix succeeix amb els nivells d’alfabetització, economia i nivell social. Les dones encapçalen la llista de ciutadans que s’enfronten a l’atenció primària amb menys recursos i menys formació per entendre les seues patologies i les seues receptes. De fet, un 18,5 per cent de dones fuma, mentre que un 29,7 per cent d’homes ho fan, un fet que evidencia els bons hàbits femenins.

Malgrat fer una vida saludable, les dones són menys conscients del seu estat de salut amb l’edat

No obstant, elles tenen una predisposició més gran a patir problemes psicològics crònics: un 8,8 per cent femení, davant un 3,6 per cent masculí pateix depressió greu. Sense deixar de banda les persones grans, de qui tres de cada quatre viuen sols i són dones de més de setanta-cinc anys amb dificultats econòmiques. Respecte als menors, els nens (33,6 per cent) gaudeixen d’un lleure més actiu que les nenes (28,7 per cent).

A Lleida, les persones amb problemes de salut crònics assoleixen un 30,5 per cent, el menor percentatge respecte al total de Catalunya. Mentre que en els hàbits alimentaris, un 70,5 per cent dels lleidatans segueix una dieta mediterrània. La satisfacció dels de Ponent en l’atenció sanitària és d’un 94,1 per cent, quan a Catalunya és del 90 per cent sense considerar diferències de gènere. Alba Vergés, consellera de Salut, va proposar la perspectiva de gènere com a punt clau per abordar les polítiques de salut. Igual que els factors socials, econòmics i d’alfabetització, que emfatitzen les desigualtats ja existents.

Vergés va presentar ahir a Barcelona els resultats de l’ESCA 2017, acompanyada per Joan Guix, secretari de Salut Pública, i Cristina Nadal, directora de l’Àrea d’Atenció Sanitària del Servei Català de la Salut (CatSalut).

tracking