SEGRE

EDUCACIÓ INICIATIVES

Aprenent de les trementinaires

Tuixent dóna a conèixer l’ofici d’aquestes dones dels segles XIX i XX amb tallers d’elaboració de remeis casolans i excursions || Han passat per les activitats 1.100 escolars de Catalunya

Els alumnes aprenen a elaborar pomades i remeis casolans tal com ho feien les trementinaires.

Els alumnes aprenen a elaborar pomades i remeis casolans tal com ho feien les trementinaires.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aprendre amb els cinc sentits les formes de vida dels pobles de muntanya, el descobriment dels seus ecosistemes, els seus recursos i, sobretot, conèixer tot allò que envolta la figura de les trementinaires, dones que vivien a la vall de la Vansa i Tuixent entre els segles XIX i XX i que recollien les plantes medicinals que els oferia l’entorn per elaborar remeis, ungüents i pomades que després venien per guarir malalties.

Aquests són els eixos principals de l’Entorn d’Aprenentatge de Tuixent Cadí-Moixeró, una proposta didàctica a la comarca de l’Alt Urgell per la qual ja han passat més de 1.100 alumnes de centres d’Educació Infantil, Primària i Secundària de Catalunya. El projecte és un servei del departament d’Ensenyament gestionat a través de l’empresa municipal de Tuixent RITSA (Recursos i Iniciatives Tuixent SA), que ofereix sortides d’una jornada o estades d’entre dos i cinc dies a les escoles.

Un altre objectiu d’aquest entorn d’aprenentatge és mostrar les formes de vida dels pobles de muntanya

Els alumnes participen en tallers de pomades i de remeis casolans, tal com feien les trementinaires en aquella època, en activitats organitzades per conèixer la flora i la fauna d’alta muntanya i en excursions per conèixer la geografia del riu de la Mola.

Els monitors preparen també visites guiades al Museu de les Trementinaires i itineraris botànics perquè coneguin les plantes medicinals que utilitzaven les dones per elaborar els seus remeis. Un conjunt de propostes situades en un entorn i un context singular, a la vall on les trementinaires elaboraven els seus remeis i organitzaven les seues rutes, sempre a peu, fins a les terres de l’interior i del litoral de Catalunya

Els impulsors volen obrir-lo als adults L’ajuntament de Tuixent vol ara potenciar aquest recurs didàctic, que compta amb la col·laboració del Parc Natural del Cadí-Moixeró i del consell de l’Alt Urgell, entre escoles d’adults i associacions de dones. Lleida disposa ja d’un altre entorn d’aprenentatge, a Tremp, sobre geologia i hidroelèctriques.

Els alumnes aprenen a elaborar pomades i remeis casolans tal com ho feien les trementinaires.

Els alumnes aprenen a elaborar pomades i remeis casolans tal com ho feien les trementinaires.C.SANS

tracking