SEGRE

SALUT ONCOLOGIA

Un investigador lleidatà, referent en càncer infantil

L’investigador lleidatà Guillem Pascual rep un dels premis més prestigiosos del món en oncologia pediàtrica || Per un treball que estudia el tumor ocular més freqüent en nens

Guillem Pascual (dreta), amb Ángel Montero, que ha dirigit la seua tesi.

Guillem Pascual (dreta), amb Ángel Montero, que ha dirigit la seua tesi.HOSPITAL SANT JOAN DE DÉU DE BARCELONA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’última edició del premi Odile Schweisguth que atorga la Société Internationale d’Oncologie Pédiatrique (SIOP), i que és un dels més prestigiosos del món en el camp del càncer infantil, se l’ha emportat Lleida. Concretament Guillem Pascual, un investigador en biomedicina de només 27 anys i de Lleida ciutat que fa gairebé cinc que forma part del grup de càncer infantil del laboratori de l’hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, on busquen nous tractaments per a diferents tipus de tumors freqüents en nens. Allà és on ha desenvolupat una investigació dirigida per Ángel Montero Carcaboso, el seu mentor i coordinador del grup d’investigació, que entre altres tumors, estudia el retinoblastoma (el càncer ocular més freqüent entre els nens i que suposa un 11 per cent dels tumors que es diagnostiquen als petits menors d’un any), que li ha valgut el reconeixement d’aquesta entitat mundial com a millor investigador en formació en l’àmbit del càncer infantil.

“És un tumor maligne, però amb una supervivència superior al 95 per cent. El problema és que per curar-se, alguns nens se sotmeten a tractaments quimioteràpics molt agressius i, en alguns casos, a una cirurgia radical que implica perdre l’ull. La nostra investigació està destinada a trobar un tractament més efectiu i segur que eviti haver de fer aquesta extirpació”, explica Pasqual en declaracions a aquest diari. Aquestes noves teràpies les estan avaluant en models cel·lulars i animals i els resultats estan encara pendents de ser publicats en una important revista científica d’alt impacte. “L’objectiu és que pugui veure la llum abans d’acabar l’any”, apunta Guillem Pasqual. Però abans, el mes de novembre, viatjarà a la ciutat japonesa de Kyoto per exposar el treball que ha estat premiat en el marc del congrés anual organitzat per la SIOP.

Guillem Pascual presentarà el seu treball a Kyoto en el congrés de la Société Internacionale d’Oncologie

Guillem Pascual

, investigador

«Mai hauria imaginat rebre un premi tan important»

Imaginava poder arribar tan lluny en el camp de la investigació sent tan jove?

Mai m’ho hauria pogut imaginar, és una passada haver rebut aquest premi. Jo sóc el primer autor del manuscrit, però és un treball molt gran en què han participat una trentena de persones, la majoria metges i investigadors de Sant Joan de Déu de Barcelona.

Al novembre anirà a Kyoto al congrés de la Société Internacional d’Oncologie Pédiatrique. Continuarà després investigant a Catalunya?

La meua intenció és seguir aquí encara uns mesos, però després tinc clar que vull anar-me’n a l’estranger per continuar creixent, buscant nous reptes i nous grups d’investigació.

El cert és que la situació que viu actualment la ciència a Espanya no és gaire esperançadora, fonamentalment per les retallades...

És cert que molts grups d’investigació han tingut dificultats, però la veritat és que a l’hospital Sant Joan de Déu de Barcelona hem estat uns privilegiats perquè el setanta per cent del nostre finançament prové de les donacions que fan les famílies dels nostres pacients.

Quin és el principal objectiu de la seua investigació?

El que busquem amb el nostre treball actual és poder evitar que els nens i nenes que pateixen aquest tipus de tumor ocular no hagin de perdre l’ull per poder sobreviure.

Una distinció que ha recaigut en grans noms internacionals

La SIOP compta amb més de mil membres a tot el món entre metges, infermeres i investigadors. El seu objectiu és augmentar el coneixement sobre el càncer infantil per millorar els tractaments. El premi concedit a Guillem Pascual, que per primera vegada recau en un treball fet íntegrament a Espanya, està dedicat a Odile Schweisguth, considerada la pionera de l’oncologia pediàtrica a Europa. En el passat va recaure en figures molt destacades d’aquest camp com Richard Gilbertson (Cambridge Cancer Center); Michael Taylor (Hospital for Sick Children de Toronto) o François Doz (Curie Institute). El 2001 va rebre el premi el Dr. Jaume Mora, director científic d’Oncologia i Hematologia de Sant Joan de Déu i director del Laboratori del Càncer del Desenvolupament en el qual Guillem Pascual treballa.

tracking