SEGRE

TRADICIONS PREPARATIUS

La revetlla de Sant Joan, a tocar

Ponent ultima els detalls per a la infinitat de festes previstes, com el Mon Amour de Mollerussa i l’Ancesa Jove d’Aitona || Precaució amb fogueres i petards, prohibits en zones boscoses

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nit més curta, la més màgica, la del solstici d’estiu està a punt d’arribar. Quan falten només dos dies perquè se celebri, aquest dissabte, els municipis lleidatans ultimen els preparatius perquè res o molt poc es deixi a la improvisació en la infinitat de revetlles populars previstes. Arrancaran demà mateix amb el MonAmour Mollerussa Summer Festival al Parc de la Serra de la capital del Pla, certamen que recupera el concepte Monamour que se celebrava per Pasqua. Hi actuaran entre demà i dissabte Macaco, Marky Ramone, Els Amics de les Arts i Amparanoia, entre d’altres. La música també serà protagonista a la quarta Ancesa Jove, la revetlla mancomunada per una dotzena d’associacions juvenils del Baix Segre, que aquest any es farà a Aitona. A les Borges Blanques, la placeta del Terrall serà l’escenari de l’arribada motera de la flama del Canigó, seguida del manifest i sessió de ball. Tàrrega, per la seua part, ampliarà les activitats, ja que al tradicional concert a Can Colapi se sumarà un sopar nostàlgic al Càmping Municipal. A la capital de Ponent, el repartiment de la flama es farà aquest any des de la Paeria i, de moment, ja hi ha tres fogueres autoritzades. També està prevista la que ja s’ha convertit en una tradició en els últims anys, la foguera de la Seu Vella, i el Festival de l’Horta (més informació a la pàgina 50).

A la muntanya, a més de les nombroses falles que ompliran de foc el Pirineu, la celebració del 25 aniversari d’Els Diables de l’Alt Urgell marcarà el solstici a la Seu amb jocs, foguera i l’actuació de DJ, entre d’altres. A Bellpuig, la Penya Ciclista Pedal repartirà la flama per la Segarra i l’Urgell com fa des de l’any 1991, però enguany amb rècord de ciclistes, trenta-tres. A Agramunt, hi haurà foguera a la plaça de la Fondandana i no faltarà la festa a Cervera, un sopar popular a Torà i concerts a Guissona.

Diversitat de propostes amb un denominador comú, la precaució amb les fogueres i, especialment, amb els petards. Les primeres no poden fer-se sense autorització i tant unes com altres no poden encendre’s en zones boscoses.

Catorze casetes de petards autoritzades aquest any a Lleida

Els petards són un altre dels clàssics de Sant Joan. Lleida compta, des del 17 de juny, amb catorze casetes de pirotècnia, sense oblidar punts com el de Ramonina a la Bordeta, que va explicar que la venda de petards és similar a la d’altres anys. Per a aquesta revetlla, els més venuts són els Megatrons 10, Super XL i Rompe Vigas, pel que fa a sorollosos, i els Castellers, Fuente Blanca i Patum, en color. Cada model implica una sèrie de consells que han de conèixer-se per evitar ferits, una cosa explicada pels venedors, però que també s’afronta des de Protecció Civil i els Serveis Territorials d’Interior de Lleida amb iniciatives com la que ahir va acollir el col·legi Pràctiques I, en la qual alumnes de 5è i 6è de Primària van gaudir d’un espectacle de Mil Notes Teatre, que va intentar conscienciar-los sobre l’ús adequat dels petards.

Montse Messeguer, directora dels Serveis Territorials, i Valentí Sala, responsable de Protecció Civil, van destacar la importància d’aquest esdeveniment, que se celebra anualment, per conscienciar les famílies, sense deixar de banda la comunicació entre Interior i els ajuntaments de la província de Lleida, als quals es marca les pautes per a un Sant Joan segur. Aquestes mesures es van traduir, l’any passat, en zero incidències a la demarcació. El balanç no resulta tan positiu pel que fa als animals domèstics i la seua relació amb els petards. Danae i Sara, dependentes de la botiga Relamidos de la plaça Paeria, van explicar que els animals pateixen molt estrès durant la nit de Sant Joan, però no existeixen iniciatives per conscienciar els ciutadans aficionats a la pirotècnia, només consells d’actuació per als amos. Les clíniques veterinàries es converteixen en un dispensador d’ansiolítics i moltes famílies veuen condicionada la nit per evitar el sofriment de les seues mascotes.

Assortiment de petards a la venda en una caseta del barri de Pardinyes.

Assortiment de petards a la venda en una caseta del barri de Pardinyes.ÒSCAR MIRÓN

tracking