SEGRE

INICIATIVA POLÈMICA

Comerços de la ciutat de Lleida, contra La Manada

Establiments de l’Eix se solidaritzen amb la campanya impulsada a Sevilla per vetar l’accés als condemnats || Les denúncies per delictes sexuals augmenten un 28% a Ponent amb 59 casos

Una noia mira ahir un dels cartells penjats en un establiment del carrer Cardenal Remolins.

Una noia mira ahir un dels cartells penjats en un establiment del carrer Cardenal Remolins.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La campanya impulsada per col·lectius feministes de Sevilla perquè els comerços no contractin ni atenguin els membres de La Manada ha arribat als carrers de Lleida. I és que des de la tarda de dilluns poden veure’s cartells penjats en alguns establiments de l’Eix Comercial en els quals s’assegura que allà no entrarà cap dels cinc condemnats per agredir sexualment una jove a Pamplona.

Una campanya que es produeix mentre les denúncies per delictes sexuals segueixen augmentat a les comarques lleidatanes. En els cinc primers mesos de l’any, els Mossos d’Esquadra han registrat 59 denúncies per delictes contra la llibertat sexual, un 28 per cent més que en el mateix període de l’any 2017. Per tipologia, els abusos sexuals posats en coneixement dels Mossos són els que han registrat un augment més gran, ja que s’ha passat de vint-i-set entre gener i maig del 2017 a quaranta-dos durant els mateixos mesos d’aquest any. A aquestes denúncies cal afegir dotze casos més per agressions sexuals i cinc per exhibicionisme i provocació. La Policia atribueix aquest augment dels casos a una major conscienciació de la societat per denunciar qualsevol situació de violència o intimidació. En el conjunt de l’any passat, els Mossos van registrar més d’un centenar de denúncies per delictes sexuals.

“En aquest establiment no atenem violadors. Aquest és un espai segur per a les dones”

“En aquest establiment no atenem violadors. #StopManada. Aquest és un espai segur per a les dones” o “Les dones no consumim en establiments on s’atén violadors”, diuen els pamflets penjats als aparadors i que van ser repartits per un grup de joves feministes, que els portaven en diferents idiomes com català, castellà, anglès, francès, alemany, àrab o, fins i tot, xinès.

“Quan ens han explicat la iniciativa i després de tot el que ha passat, no ens ho hem pensat ni un segon. No hi ha dret al que han fet. Penjar el cartell és poca contribució, però és el que podem fer”, explicaven des de la botiga d’arranjaments de roba Pepa Piquer, al carrer Cardenal Remolins.

“És evident per què ens hi sumem. No es pot permetre una cosa així”, van apuntar des d’un comerç de pírcings ubicat al carrer del Carme. També mostraven aquests cartells basars xinesos o botigues d’alimentació. La majoria de comerços van acceptar molt bé la proposta i fins i tot alguns van participar-hi traduint-lo a altres idiomes. La campanya s’ha estès també per les xarxes socials i col·lectius feministes i particulars demanen boicotejar els condemnats, que es troben en espera de recurs, i demanen estendre la iniciativa arreu de l’Estat.

Més de mig centenar de cartells a Ponent A la capital de Ponent ja s’han repartit més de mig centenar de cartells a comerços de l’Eix Comercial, però les impulsores també han portat la iniciativa a altres zones de la ciutat i també a establiments d’altres localitats de la província. Els integrants de La Manada es troben des de divendres passat en llibertat provisional sota fiança de 6.000 euros, una decisió de l’Audiència Provincial de Navarra que va generar una nova onada de protestes als carrers i a les xarxes socials. La sentència ja va generar una gran indignació a l’entendre que els fets es van tractar d’abusos sexuals i no pas d’una violació en grup.

tracking