SEGRE

INVESTIGACIÓ UNIVERSITAT

“D'aquí a deu anys podrem dir que la sida ja té cura”

Bonaventura Clotet, director de l’IrsiCaixa, a les orles de Biotecnologia de la UdL

Bonaventura Clotet, ahir, amb els graduats en Biotecnologia que va apadrinar.

Bonaventura Clotet, ahir, amb els graduats en Biotecnologia que va apadrinar.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb l’anhelada vacuna o amb un altre tipus d’estratègies, Bonaventura Clotet, director de l’Institut d’Investigació de la Sida IrsiCaixa i considerat tota una eminència en la investigació per a la cura de la malaltia, es va mostrar ahir a Lleida convençut que d’aquí a una dècada podrem acabar amb aquesta dolència. “En 10 anys podrem dir que la sida ja té cura”, va assegurar. Ho va fer poc abans d’entrar a la sala d’actes de l’edifici principal d’Agrònoms on va apadrinar l’entrega d’orles dels 45 alumnes que es graduen aquest any en Biotecnologia. Part de les esperances les té gràcies a la investigació que lidera en aquest institut la lleidatana Beatriz Mothe i que està provant amb bons resultats una vacuna en pacients infectats. “Ja ha passat a una segona fase amb un grup més gran de pacients i avança molt bé. Aviat l’assajaran en combinació amb altres substàncies per frenar la càrrega viral en els malalts”, va apuntar Clotet.

En una fase més inicial, l’IrisiCaixa també ha començat a assajar una vacuna preventiva patentada pel mateix institut d’investigació. “La sida ofereix un camp únic en la investigació perquè és una malaltia que, al provocar un desequilibri en el sistema immunitari, apareix el risc d’altres patologies com el càncer i això amplia les possibilitats d’investigar”, va assegurar. Per això, Clotet va animar els acabats de graduar a investigar i a fer-ho a Catalunya. “No cal anar-se’n fora. El país necessita la força de la investigació perquè els nous professionals tenen un paper crucial. Encara que fan falta més recursos, deu vegades més.”

“També ens podrien ajudar a evitar l’aparició de resistències”, va apuntar el director d’IrsiCaixa. El treball es du a terme en el marc d’un projecte europeu.

Col·laboració amb la UdL

A més de la gran aportació lleidatana de Beatriz Mothe a la investigació de l’institut IrsiCaixa, l’aportació de Ponent també es dóna en altres àmbits d’aquest institut. Segons va explicar ahir Clotet, actualment col·laboren amb la UdL i amb l’investigador Paul Christou en un estudi per a l’obtenció de molècules que podrien arribar a ser vàlides per poder controlar el VIH.

tracking