SEGRE

INICIATIVES SOLIDARITAT

El camp es tenyeix de rosa contra el càncer

Agricultors de l’Alt Urgell canvien el color de l’embalatge del farratge per recaptar fons destinats a investigar la malaltia || Destinen deu cèntims per cada bala a diverses fundacions

Josep Armengol mostra les bales de color rosa, a peu de l’N-260 a la Seu d’Urgell.

Josep Armengol mostra les bales de color rosa, a peu de l’N-260 a la Seu d’Urgell.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les bales de farratge d’alguns camps agrícoles de les comarques de l’Alt Urgell i de la Cerdanya han canviat de color. Normalment cobertes amb plàstic de color verd o blanc, ara els pagesos que col·laboren en una iniciativa per recaptar fons per a la investigació del càncer de mama, les “decoren” d’un vistós plàstic de color rosa, que és més car que el que utilitzen de forma habitual. Els pagesos aporten prop de deu cèntims per cada bala, que van directes a fundacions que investiguen sobre aquesta malaltia. La idea, segons la Cooperativa Pirinenca de la Seu d’Urgell, que comercialitza les bobines de plàstic rosa, va nàixer fa uns tres anys a Nova Zelanda i a poc a poc s’ha anat estenent fins arribar l’any passat a la província de Girona i ara ja ha aterrat en aquestes dos comarques, on els seus agricultors no han dubtat a donar suport a la causa. Fonts de la cooperativa van explicar que en poc més d’un any han venut un centenar de bobines roses entre una desena d’explotacions de l’Alt Urgell i la Cerdanya. En funció del diàmetre de cada bala, un agricultor pot arribar a empaquetar unes trenta unitats. En aquesta cooperativa, el pagès paga seixanta-sis euros per cada bobina, dos dels quals són l’aportació a la investigació de la malaltia. El farratge de les bales és el menjar de les vaques de llet que els agricultors empaqueten perquè l’herba no agafi humitat.

Josep Armengol, de Cal Codina de la Seu, utilitza el color rosa per cobrir les seues bales des de l’any passat. “És la millor forma”, explica, “perquè la gent vegi que els pagesos també som solidaris” i una molt bona iniciativa, continua, “per donar visibilitat al nostre sector i no passar tan desapercebuts”.

La Cooperativa Pirinenca de la Seu comercialitza les bobines de plàstic rosa i ja n’ha venut un centenar

Al principi sembla que els propietaris dels camps se sorprenen de la possibilitat d’utilitzar un color tan vistós. El verd, diuen, passa més desapercebut, però quan coneixen la causa, molts hi estan d’acord. Armengol ha recobert ja més de dos-centes bales d’herba, que estan repartides pels seus camps de la Seu d’Urgell. La imatge d’un centenar d’aquests embalatges pot veure’s a l’entrada de la Seu, a peu de la carretera N-260 davant del barri de Sant Antoni. “És una zona de pas de molts vehicles i fins i tot hi ha gent que s’atura a fer-hi fotos.”

tracking