SEGRE

RELIGIÓ ORGANITZACIÓ

Adéu a la parròquia de Sant Andreu de Lleida

La diòcesi de Lleida la suprimeix per la despoblació del Barri Antic || Seguirà sent seu de l’associació de caritat de Sant Vicenç de Paül i el temple se cedeix al Secretariat de Confraries

Imatge d’ahir de l’edifici de la parròquia de Sant Andreu, al carrer Cavallers.

Imatge d’ahir de l’edifici de la parròquia de Sant Andreu, al carrer Cavallers.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La despoblació del Barri Antic i la consegüent pèrdua de fidels que això ha representat durant els últims anys ha portat a la diòcesi de Lleida a prendre la decisió de suprimir la parròquia de Sant Andreu, al carrer Cavallers i erigida canònicament l’any 1973. Així consta al decret firmat el mes passat pel bisbe de Lleida, Salvador Giménez Valls, en el qual addueix també a l’“escàs nombre d’activitats pastorals i de vida sacramental” que tenia actualment aquest temple. De fet, el mateix rector de Sant Andreu, Carles Sanmartín, havia presentat un informe elaborat amb el consell parroquial en el qual suggeria la supressió de la parròquia. “Aquesta església ja no tenia gairebé població fidel. Encara s’hi feien misses, però hi assistia molt poca gent”, va explicar ahir a aquest diari Víctor Espinosa, secretari general del bisbat de Lleida. Aquests arguments, units al fet que els fidels que hi ha a la zona no quedarien desatesos per la proximitat de les parròquies de Sant Martí i Sant Llorenç, va propiciar la decisió. “Encara que no és un fet inusual en el conjunt de l’estat, és la primera que s’elimina a Lleida en molts anys”, va reconèixer Espinosa.

El decret de supressió va entrar en vigor el 17 de juny passat i des d’aleshores, el territori que corresponia al temple va quedar adscrit al de la parròquia de Sant Llorenç, situada a pocs metres. Aquell dia es van celebrar dos misses a les dos esglésies durant les quals es van llegir les cartes del bisbe sobre la supressió de Sant Andreu i sobre la modificació dels límits parroquials de Sant Llorenç.

Amb tot, l’edifici, que continua sent propietat de la diòcesi de Lleida, no perdrà la seua activitat. D’aquesta manera, continuarà sent, com en les últimes dos dècades, la seu de l’Associació Internacional de Caritat de Sant Vicenç de Paül, i els voluntaris seguiran fent ús de les mateixes dependències. A més a més, en virtut d’un acord firmat al març entre el bisbat i el Secretariat de Confraries i Congregacions de Setmana Santa de Lleida, se cedirà a aquesta entitat, que no tenia seu física, l’ús del temple. “Podran guardar-hi els passos i fer celebracions”, va apuntar Espinosa, que va explicar que no hi ha més supressions de parròquies sobre la taula, però que no se’n descarten altres en el futur.

Un capellà cada quatre temples Les tres diòcesis lleidatanes fa anys que veuen descendir el nombre de rectors a un ritme molt més gran que el de les ordenacions de seminaristes. Fins al punt que compten amb uns 160 sacerdots responsables d’un temple per fer-se càrrec de les més de sis-centes parròquies d’aquests tres territoris (126 a la Diòcesi de Lleida, 174 a la de l’Urgell i 363 a la de Solsona), la qual cosa representa més de quatre temples per rector.

tracking