SEGRE

MEMÒRIA HISTÒRICA RECONEIXEMENTS

Indemnitzats 2.878 lleidatans presos durant la Guerra Civil i el franquisme

La Generalitat ha indemnitzat 2.878 lleidatans que van patir la repressió durant la Guerra Civil i el franquisme amb anys de reclusió o exili. Durant els últims disset anys, s’han sol·licitat més de 5.800 ajuts a les comarques de Ponent i el Pirineu. La meitat s’han denegat, la majoria al no poder acreditar els anys de presó.

Indemnitzats 2.878 lleidatans presos durant la Guerra Civil i el franquisme

Indemnitzats 2.878 lleidatans presos durant la Guerra Civil i el franquismeSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una petita compensació econòmica i un reconeixement al sofriment per la repressió que patida durant la Guerra Civil i el franquisme. Aquest és l’objectiu de les indemnitzacions que concedeix la Generalitat des de l’any 2000. Al llarg d’aquests disset anys, el Govern ha rebut més de 5.800 peticions de veïns de la província de Lleida per rebre aquesta ajuda, de les quals n’ha resolt favorablement 2.878, mentre que set estan pendents de tràmit. Així consta a l’estadística de la Direcció General de la Memòria Històrica, que desglossa les indemnitzacions sol·licitades, concedides i denegades en un total de 171 municipis de Ponent i el Pirineu.

Els ajuts es van posar en marxa l’any 2000 i, encara que ja hi havia compensacions per part de l’Estat, aquestes es limitaven als majors de seixanta anys que haguessin complert tres anys de presó com a mínim. En el seu cas, la Generalitat va fer modificacions durant aquests anys: ha suprimit el límit d’edat, permet la sol·licitud de familiars directes i inclou també les víctimes de la Guerra Civil, que n’estaven excloses en un primer moment.

A més, per sol·licitar l’ajuda només és necessari acreditar un dia de privació de llibertat. La majoria de les indemnitzacions es van sol·licitar el 2000. Després van anar descendint amb els anys. El 2017, per exemple, només es van sol·licitar tres ajuts i no se’n va tramitar cap. Cada indemnització es calcula en funció del temps acreditat de privació de llibertat. Així, pel període de fins al sisè mes es reben 901,52 euros i a partir del setè, l’ajuda és de 168,28 euros per mes fins a un màxim de 6.010,12 euros, que corresponen a tres anys. El tràmit es pot realitzar per internet, de forma presencial o per telèfon (més informació a la pàgina memoria.gencat.cat).

A Lleida, més de la meitat de les sol·licituds s’han denegat, en la majoria de casos perquè no pot acreditar-se el temps a la presó. Per comarques, el Segrià concentra el 35 per cent de les indemnitzacions concedides, amb un total de 1.025, poc menys de la meitat a la capital, Lleida. La segueixen la Noguera, el Pla d’Urgell, les Garrigues i l’Urgell.

tracking