SEGRE

GUIA

Nou front comú pel Museu

La consellera de Cultura i la resta d’institucions, contra la judicialització de l’art || Laura Borràs estrena el renovat espai de Sixena i es mostra optimista pel retorn de les obres a Lleida

La consellera Borràs i la resta de patrons del Museu van estrenar el ‘nou’ espai dedicat a Sixena, amb la taula cedida pel MNAC.

La consellera Borràs i la resta de patrons del Museu van estrenar el ‘nou’ espai dedicat a Sixena, amb la taula cedida pel MNAC.LLEONARDS DELSHAMS

Creat:

Actualitzat:

Un mes després d’estrenar-se com a consellera de Cultura, Laura Borràs va presidir ahir la primera reunió –no oficial però de facto– del consorci del Museu de Lleida. En realitat, va ser una presa de contacte amb la resta de patrons: el president de la Diputació, l’alcalde, el bisbe i la presidenta del consell del Segrià. Gairebé una hora i un resultat clar: “Front comú davant de la situació de judicialització” a la qual es veu envoltat el museu amb l’art emigrat a Sixena i el centenar d’obres que ara reclama també el bisbat de Barbastre-Montsó. “Tirarem tots endavant protegint els nostres interessos i el patrimoni cultural de Catalunya”, va afirmar la nova consellera abans de recórrer les sales d’art medieval del Museu de la mà del director, Josep Giralt; aturar-se davant de les tres peanyes ara buides que exhibien les caixes sepulcrals –que encara lluen de groc amb flors de paper i un ram d’espigues–, i estrenar la nova configuració de l’espai dedicat a les obres que queden de Sixena i la que ha arribat. Borràs es va mostrar feliç per la incorporació dissabte passat a l’exposició d’una taula del retaule major del monestir, cedida especialment pel MNAC, “en la seua funció de museu nacional de Catalunya”. Va recordar que el litigi per les 44 peces de Sixena que van sortir del Museu el desembre passat segueix pendent de recursos judicials i en aquest sentit es va mostrar “optimista” davant la possibilitat del seu retorn. Més pessimista, en canvi, es va veure pel que fa a les accions judicials del govern d’Aragó, que ara fins i tot reclama als exconsellers Vila i Puig uns 13.000 euros pel trasllat de les obres de Lleida al monestir. “En aquell moment, van aprofitar una situació política i judicial provisional i ara és tan evident el que pretenen que no és necessari afegir cap comentari més”, es va lamentar Borràs.

D’altra banda, la consellera es va desplaçar poc després a la Diputació, en què el president, Joan Reñé, li va presentar el projecte de digitalització dels quatre sepulcres dels Comtes d’Urgell que s’exhibeixen a les sales de The Cloisters del Metropolitan Museum de Nova York, per a la seua reproducció i futura exposició al monestir de les Avellanes.

Sense contactes amb Aragó i en línia amb Lluís Puig

La consellera Borràs va reconèixer que no existeix cap contacte en l’actualitat amb el govern d’Aragó per una possible negociació per l’art. En canvi, va assegurar que “estic en contacte permanent, en línia” amb el seu antecessor en el càrrec, Lluís Puig, que continua a Bèlgica, atent també a com es desenvolupa el litigi per aquest patrimoni.

La consellera Borràs i la resta de patrons del Museu van estrenar el ‘nou’ espai dedicat a Sixena, amb la taula cedida pel MNAC.

La consellera Borràs i la resta de patrons del Museu van estrenar el ‘nou’ espai dedicat a Sixena, amb la taula cedida pel MNAC.LLEONARDS DELSHAMS

tracking