SEGRE

EMERGÈNCIES BALANÇ

Dos dècades d'una tragèdia

Dimecres vinent es compleixen 20 anys del foc que va arrasar 27.000 hectàrees al Solsonès, la Segarra i altres comarques || Va obligar a establir protocols i a millorar la coordinació

El consell del Solsonès va fer ahir una jornada de balanç.

El consell del Solsonès va fer ahir una jornada de balanç.X.SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dimecres vinent es compliran 20 anys de l’incendi que va arrasar 27.000 hectàrees a diverses comarques del centre de Catalunya, entre aquestes la Segarra i el Solsonès. Un succés que va canviar la manera d’entendre i d’actuar davant dels focs forestals. Mai fins llavors les flames havien assolit una intensitat tan agressiva a causa de la gran quantitat de vent i combustible.

Després d’aquest incendi, les intervencions i protocols van passar a ser interdepartamentals, van sorgir els Grups d’Actuació Forestal (GRAF) dels Bombers, es va activar la prevenció i es va posar en marxa el Centre Tècnològic Forestal de Catalunya (CTFC). Aquest canvi de model es va explicar ahir en una jornada convocada pel consell comarcal del Solsonès a l’entorn del santuari del Miracle i en la qual van participar tècnics del CTFC, del GRAF, Rurals i Bombers

Marc Castellnou, responsalbe dels GRAF, va explicar que “va canviar un concepte clau: es va passar del binomi foc i bombers a implicar l’agricultura, el medi ambient i el territori”. Per la seua part, l’investigador del CTFC Eduard Plana va afegir que aquell incendi va ser un impuls decisiu per a les Associacions de Defensa Forestal (ADF), que implicaven la gent del territori de forma directa a les actuacions. La coordinació va passar a ser l’element principal. Malgrat això, també es pot destacar que les circumstàncies que van envoltar aquest incendi (vent, sequera, altres focs simultanis, molta massa forestal...), farien que ara tampoc no es pogués controlar de cap manera. Marc Castellnou va afirmar que “les flames van assolir els 60 kw/m i els bombers només podem garantir una actuació a 10 kw/m”. Tanmateix, segons el responsable dels GRAF, avui sí que es podria “dirigir-lo de millor forma i evitar que arrasés de forma tan arbitrària”.

Els experts també van coincidir a assenyalar altres circumstàncies que compliquen l’extinció dels focs forestals com són l’augment dels cultius cerealístics, l’abandonament de les terres agrícoles i forestals i que no hi ha bestiar que s’encarregui d’eliminar el sotabosc com succeïa dècades enrere.

Explica que cal reconèixer la solidaritat dels voluntaris de bombers i de les ADF de tot Catalunya. “Avui no tenim garanties per aturar un foc gran”, diu Coscollola, que critica l’abandonament de bombers voluntaris i ADF.

El consell del Solsonès va fer ahir una jornada de balanç.

El consell del Solsonès va fer ahir una jornada de balanç.X.SANTESMASSES

El consell del Solsonès va fer ahir una jornada de balanç.

El consell del Solsonès va fer ahir una jornada de balanç.X.SANTESMASSES

tracking