SEGRE

ENTREVISTA PROJECTES

«Res és fàcil, menys encara si ets dona»

EVA VILA | Especialista en polítiques d’igualtat i cofundadora de sheleader

«Res és fàcil, menys encara si ets dona»

«Res és fàcil, menys encara si ets dona»AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com és la situació actual de les dones empresàries?

No és bona. A Catalunya més d’un 60% es graduen i, en canvi, només un 6 per cent arriben a directives. Què passa entre aquest 60% i aquest 6per cent? És clar que algunes dones opten per un altre tipus de vida, però no un 54%. Percentatges com aquests ens porten a afirmar que la situació està realment malament. La bretxa salarial entre homes i dones, de gairebé el 30 per cent, i els prejudicis, també influeixen. Per exemple, si tens trenta-cinc anys o més, la societat i moltes empreses pensen que tindràs fills i això serà una trava en la teua carrera professional. Però no sempre és així i, en cas que ho sigui, els has tingut amb un home, és a dir, és cosa de dos.

Això els va portar a crear SheLeader

?

L’objectiu de la plataforma és trencar el sostre de vidre. Volem fer-ho connectant dones, fent fluir el coneixement tàctic, ampliant les seues aptituds i millorant les que ja tenen, donant-los eines reals per bregar amb situacions complicades que puguin viure a la feina.

Per què és necessària aquesta xarxa?

Fan falta moltes coses i tampoc diré que ho solucionarem tot, però sí que cal crear xarxes entre dones. El nostre projecte pretén ser una manera ràpida de contacte, però sempre insistim i animem les dones que ampliïn aquesta xarxa i no únicament amb companyes de professió, també amb les d’altres àmbits. Així mateix, és important dedicar almenys una hora a la setmana a formació professional. No dic estudiar una altra carrera, però sí formar-se. Les coses no passen soles i menys si ets dona.

Creu que les dones joves s’han tornat més reivindicatives?

És diferent el que pensen i el que es troben. Hi ha certes barreres que s’han superat, però d’altres no. Per exemple: les carreres científiques i tecnològiques tenen moviments prodones, però les que comencen enginyeria avui són les mateixes que fa vint-i-cinc anys. És a dir, no hem millorat gaire. Sí que és veritat que hi ha altres sectors en els quals aquesta barrera psicològica d’entrada s’ha trencat. Tot i així, el cert és que ens trobem en un moment molt dolç en el qual moviments com el Me Too ajuden a visibilitzar dones que n’animen altres de diferents sectors. És un moment bo perquè passin coses.

Ha viscut desigualtat en la seua vida laboral?

Sí, he trobat molta desigualtat però també reconec que tot m’ha anat bé. He estat molt tossuda i he treballat molt fins a arribar a la meua meta. Això sí, l’esforç que jo he posat per aconseguir-ho no ha estat el mateix que els meus companys homes. Hi ha moltes dones molt preparades que no poden arribar fins on jo he arribat, per això creiem que ja és hora d’ajudar-les.

Xarxa de dones per accelerar el desenvolupament professional SheLeader és una plataforma creada el 2015 amb la qual Eva Vila i Lourdes Muñoz, les fundadores, pretenen empoderar les dones professionals, tant laboralment com tecnològicament, i potenciar-ne el lideratge. Mitjançant tallers, xarrades i càpsules de formació, les participants obtindran les eines necessàries per fer-ho. Les destinatàries són emprenedores i directives o codirectives d’empreses. El projecte va començar a Espanya, però s’ampliarà a altres països l’any 2019.

tracking