SEGRE

RELIGIÓ REFORMA

El papa vol més exorcistes

Una figura que ja hi ha a la diòcesi d’Urgell i Solsona, en la qual oficia el ritu el bisbe Novell, però no a la de Lleida || Vic i Girona han nomenat sengles sacerdots recentment

El papa vol més exorcistes

El papa vol més exorcistes

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els bisbats de Vic i Girona han sigut notícia aquests últims dies arran del nomenament de sengles exorcistes i que responen a la crida del Vaticà perquè cada diòcesi tingui un exorcista, figura que recau en algun dels seus sacerdots. Als tres bisbats de les comarques de Lleida, tanmateix, no es preveuen nomenaments. Dos de les diòcesis, Urgell i Solsona, ja compten des de fa anys amb aquesta figura mentre que la de Lleida no la té ni tampoc la preveu (vegeu el desglossament central). A Solsona, el bisbe, Xavier Novell, és l’encarregat de practicar-los a tots aquells feligresos que el requereixin.

Per la seua part, el bisbat d’Urgell sempre ha tingut un exorcista. L’últim es va nomenar “fa dos o tres anys”, segons va informar ahir una portaveu. En canvi, al de Lleida no compten amb aquesta figura i tampoc no en preveuen la creació. Tanmateix, en el cas que algú sol·liciti ser tractat, és atès i és derivat a exorcistes d’altres diòcesis, en el supòsit que es consideri oportú. Així mateix, les diòcesis lleidatanes declinen revelar quantes persones atenen per “possessions diabòliques” i continua sent un tema tabú en el si de l’Església. Malgrat això, el Vaticà ofereix cursos d’exorcisme per l’augment de la demanda en molts països. El papa Francesc ha vinculat diverses vegades la influència de Satanàs amb la maldat que hi ha al món.

Una experta lleidatana diu que fins i tot hi ha llistes d’espera

Teresa Porqueras, una experta lleidatana en temes de misteri i que el 2016 va publicar Cara a cara con Satanás, va assegurar ahir que l’augment de casos que relatava al seu llibre justifica els nomenaments. Així mateix va assegurar que “malgrat que es porten en secret, hi ha molts casos i es comentava que fins i tot hi havia llistes d’espera”. El protagonista de la investigació de Porqueras és l’exorcista Juan José Gallego, que va revelar que una dona de Lleida feia set anys que se sotmetia a exorcismes setmanals i que hi ha desenes de posseïts a Ponent. “És el cas de possessió demoníaca més complex a què s’ha enfrontat el frare dominic Juan José Gallego, exorcista de l’arquebisbat de Barcelona”, va explicar. La dona estava considerada per l’Església com una posseïda, ja que havia superat el discerniment que fa l’exorcista per determinar si els símptomes que presentava es devien a una malaltia mental o no tenien una explicació lògica.

SITUACIÓ DELS BISBATS LLEIDATANS

LLEIDA. No tenen ni preveuen aquesta figura. El bisbat de Lleida, que dirigeix Salvador Giménez, no compta amb cap sacerdot encarregat dels exorcismes. Tampoc preveuen crear-la, ja que, segons van informar fonts eclesials, el que pretén el Vaticà és comptabilitzar el nombre de diòcesi que disposen d’aquesta figura. En el cas que algun feligrès necessiti aquest servei, el bisbat l’atén i es busca la millor solució possible, com la de derivar-lo a altres diòcesis que disposin d’un sacerdot encarregat de fer exorcismes.

URGELL. Té un sacerdot per a aquesta tasca. La diòcesi d’Urgell compta des de fa anys amb la figura de l’exorcista. Des del bisbat van explicar ahir que “fa 2 o 3 anys es va nomenar un capellà per a això que va prendre el relleu d’un altre religiós”. Tanmateix, no van voler precisar més detalls de qui era la persona designada per a aquesta tasca. El bisbat d’Urgell compta amb un total de 363 parròquies i s’estén des d’Andorra, gran part del Pirineu, part de l’Urgell i la Noguera, entre altres zones. Joan-Enric Vives és el bisbe i copríncep d’Andorra.

SOLSONA. El bisbe Novell els fa personalment. El bisbe de Solsona, Xavier Novell, atén personalment persones que necessiten exorcismes perquè creuen estar posseïdes pel dimoni. Com ja va publicar aquest diari l’octubre del 2016, des de la diòcesi van recordar que “quan hi ha una persona necessitada” perquè creu estar posseïda l’atén personalment. Així mateix, quan és necessari, el bisbe demana ajuda a sacerdots o a laics per atendre aquestes persones. El 2016 van organitzar el recés Guarició i alliberament espiritual.

tracking