SEGRE

MÚSICA CERTÀMENS

La fira de lutiers omple Cervera

Amb vint mestres, és l’única a Espanya i la més important del sud d’Europa || Aquests dies és habitual veure els alumnes del Curs Internacional de Música improvisant a les terrasses

Alumnes del curs, en una terrassa de la zona comercial improvisant amb els seus instruments.

Alumnes del curs, en una terrassa de la zona comercial improvisant amb els seus instruments.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En l’equador del 38 Curs Internacional de Música de Cervera, els 206 alumnes de la Càtedra Emili Pujol van dedicar la jornada d’ahir dimecres a la que és probablement una de les seues activitats favorites: provar instruments.

Així, la Universitat de Cervera va acollir durant tot el dia la quinzena edició de la Fira de Lutiers, l’única d’aquestes característiques que se celebra a Espanya i la més important del sud d’Europa. Hi van acudir la majoria de cases de prestigi de violins i violes, fabricants de guitarres d’Andalusia, així com fabricants d’arcs del sud de França i de Bèlgica.

En només una setmana Cervera acull 206 estudiants de música i ofereix un total de 14 concerts de clàssica

Aquest any a més s’hi han sumat un lutier de trompetes vingut expressament d’Israel, Galileu, i el taller Rigoulat de París, especialitzat en oboès i en canyes per a instruments de vent. En total, la fira va comptar amb vint fabricants artesans, que van omplir el passadís central de la planta noble de la Universitat.

D’altra banda, els alumnes del curs de música omplen aquests dies la totalitat de les aules de la Universitat, ja sigui en les classes individuals o bé tocant amb grups de cambra o amb les orquestres del curs a l’antiga biblioteca universitària. De fet, una de les claus de l’èxit del curs de Cervera és que a part de les classes individuals els alumnes compaginen l’aprenentatge podent tocar en les diverses formacions músicals.

La música omple aquests dies tot Cervera i mig centenar de cases acullen els estudiants del curs i la totalitat de les aules de la Universitat, del Conservatori i de l’Auditori presenten assajos de forma permanent. Fins i tot en les hores de descans és fàcil trobar-se formacions espontànies que es reuneixen a les terrasses dels bars de la plaça Universidad amenitzant el descans amb improvisacions.

A la nit, al paranimf, la seua actuació estava previst que obrís el concert del festival de música, també amb obres de Bach.

Un violoncel de Giovanni Grancino del 1694, estrella de la fira L’estrella de la Fira de Lutiers d’ahir dimecres va ser el violoncel del 1694 de Giovanni Grancino, de l’escola de Verona. Es tracta d’una peça única propietat del violoncel·lista romanès Laurentiu Sbarcea, que el va fer sonar in situ interpretant la tercera suite de Bach. Segons la directora del Festival, Estefania Balcells, “es tracta d’un violoncel una mica més petit del que és habitual que destaca per la seua qualitat i la seua sonoritat que el fan únic”. És considerat com l’Stradivarius dels violoncels.

Alumnes del curs, en una terrassa de la zona comercial improvisant amb els seus instruments.

Alumnes del curs, en una terrassa de la zona comercial improvisant amb els seus instruments.X. SANTESMASSES

tracking