SEGRE

MEMÒRIA HISTÒRICA

Recuperen a l'Albagés restes d'un soldat

Es van trobar a la superfície d’una trinxera de la Guerra Civil || L’esquelet s’ha traslladat al laboratori per identificar-lo

Moment en què els dos excombatents dipositen la corona de llorer al monument.

Moment en què els dos excombatents dipositen la corona de llorer al monument.AYUNTAMIENTO DE MEQUINENZA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Justícia va descobrir a començaments del mes de juny passat les restes d’un soldat de la Guerra Civil en una trinxera situada al terme municipal de l’Albagés, segons va avançar ahir l’edició digital de Som Garrigues.

La intervenció arqueològica, que va durar diversos dies, es va dur a terme d’urgència després que es trobessin restes humanes a la superfície del terreny, segons van explicar a aquest diari fonts de la conselleria de Justícia.

Els arqueòlegs van retirar l’esquelet trobat perquè fos traslladat al laboratori antropològic, on es faran diferents anàlisis perquè pugui ser identificat. Podria tractar-se d’un combatent que va lluitar a finals del mes de desembre del 1938 en l’anomenada batalla de les Garrigues. Fins al lloc es va desplaçar fins i tot la directora general de Memòria Democràtica, Carme Garcia. De moment no hi ha previstos nous treballs a la zona.

Aquesta troballa ha coincidit en el temps amb el treball d’equip d’arqueòlegs que ha permès trobar al Soleràs les restes de prop de 141 soldats de tots dos bàndols i cinc civils (un dels quals ja identificat) que van morir durant la Guerra Civil i van ser enterrats en una fossa comuna situada al vell cementiri de la localitat, que es va convertir així en la zona més gran exhumada fins ara a Catalunya.

Mequinensa recorda l’inici de la Batalla de l’Ebre

Un centenar de persones es van citar ahir a Mequinensa entorn del monument dels Auts, aixecat el 1998 per l’Agrupació de Supervivents de la Quinta del Biberó, per participar en l’acte de commemoració del vuitantè aniversari de l’inici de la Batalla de l’Ebre. Entre els assistents hi havia dos excombatents: José Mir Salas, veí de la localitat de 98 anys que va servir a l’Exèrcit Popular de la República, i Germán Visús Dies, resident a Fayón i de 102 anys, pertanyent a l’Exèrcit Nacional, que van dipositar una corona de llorer als peus del monument que homenatja els caiguts.  La jornada va començar amb la lectura d’unes cartes d’un soldat que va combatre a Mequinensa i va seguir amb dos avions F-18 de l’Ala 15 de la Base de Saragossa, que van fer un vol rasant. A més, es va entregar una medalla a cada excombatent, que van coincidir a destacar “els horrors i les atrocitats que vam viure a la Guerra Civil”.

tracking