SEGRE

MATRIMONI BALANÇ

Els casaments homosexuals es disparen i superen els 200 a Lleida des del 2005

Des de l’entrada en vigor el 2005 de la llei del matrimoni homosexual, a les comarques lleidatanes s’han registrat més de 200 casaments entre persones del mateix sexe. Després d’anys de tendència a la baixa coincidint amb la crisi, aquest tipus d’unions han tornat a disparar-se i entre el 2015 i el 2016 se’n van comptabilitzar 47, que suposen el 22% del total.

Adelina, en primer pla, amb la seua parella, Isa, i el fill de les dos.

Adelina, en primer pla, amb la seua parella, Isa, i el fill de les dos.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els matrimonis entre persones del mateix sexe han experimentat un important creixement a les comarques lleidatanes en els últims anys i, des que va entrar en vigor el 2005 la normativa que va legalitzar aquestes unions, s’han celebrat ja a Ponent un total de 214 casaments homosexuals. Un 22%, 47, es van registrar entre el 2015 i el 2016, segons les últimes dades disponibles per províncies a l’Institut Nacional d’Estadística, cosa que mostra un repunt d’aquest tipus d’unions després d’uns anys amb una tendència a la baixa. I és que des del 2006, el primer any sencer d’aplicació de la nova normativa, quan es van casar a la província 27 parelles del mateix sexe, no havien tornat a comptabilitzar-se xifres similars (24 bodes el 2015 i 23 un any després). Per sexes, del total de 214 matrimonis, 111 han estat protagonitzats per homes i 103, per dones. Durant els primers anys, van ser majoria els casaments gais, mentre que després es va invertir la tendència amb més unions de lesbianes.

Probablement, i tal com va ocórrer amb els matrimonis heterosexuals, la crisi va ser també el principal motiu per explicar que les unions entre persones del mateix sexe es reduïssin a menys d’una vintena per any, al celebrar-se’n només 10 el 2013, la xifra més baixa. Per aquest motiu, la recuperació econòmica podria estar al darrere d’aquest increment de celebracions, encara que, en el cas concret de les comarques de Ponent, també podria estar relacionat amb el treball de visibilització que porta a terme en els últims anys l’associació Colors de Ponent. “Una de les nostres tasques és mostrar relats positius de la realitat de la diversitat sexual i de gènere i fer veure que persones LGTBI poden viure vides plenes desenvolupant la seua identitat”, apunta Maria Capell, presidenta de l’entitat lleidatana.

tracking