SEGRE

ASTRONOMIA FENÒMENS

Els núvols guanyen l'eclipsi lunar

Decepció entre centenars de lleidatans que esperaven contemplar una lluna roja que va quedar eclipsada pels núvols || Aquest fenomen nocturn era únic, ja que era el més llarg del segle XXI

Peu de foto.

Peu de foto.EDGAR ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els núvols van eclipsar ahir a Lleida una de les cites astronòmiques més importants de l’estiu, de l’any i del segle. A partir de les 21.31 hores, estava previst que es pogués contemplar el moment en què el satèl·lit travessava l’ombra de la Terra quan aquesta es va interposar entre el sol i la lluna per quedar els tres perfectament alineats. I no només això, la lluna es va vestir d’un color vermellós fruit de la llum del sol que es va filtrar en aquell moment a través de l’atmosfera, encara que va passar desapercebuda per als lleidatans que esperaven amb expectació aquest fenomen.

En aquest sentit, la Seu Vella va ser un dels espais més concorreguts, amb centenars de persones que esperaven contemplar un espectacle insòlit que mai va arribar. Encara que amb un cel serè no hauria estat necessari cap aparell per contemplar l’eclipsi lunar, l’Associació de Veïns del barri de la Mariola va instal·lar a l’aparcament de la Seu Vella que va atreure alguns curiosos amb l’esperança de veure part del satèl·lit. L’eclipsi total de lluna més llarg del segle, que va poder veure’s en bones condicions des d’Austràlia, Àsia i part del continent africà durant més de quaranta-cinc minuts, va coincidir amb un altre fenomen astronòmic que va fer que es pogués observar el planeta Mart en la posició més propera a la Terra i més brillant en els últims quinze anys. Per internet, l’Institut d’Astrofísica de les Canàries va retransmetre tot l’eclipsi.

No obstant, serà necessari esperar una mica més per disfrutar d’un eclipsi total de sol des de Ponent. La cita serà el dia 12 d’agost del 2026 i aquell dia podrem gaudir d’un fenomen que no s’observa a la província de Lleida des de farà aleshores més d’un segle, ja que l’últim va ser l’any 1912.

La pròxima cita lunar, el 2019, i el 2026, eclipsi total de sol a Ponent

No caldrà esperar gaire temps per poder gaudir d’un nou eclipsi total de lluna des de les comarques lleidatanes. Serà la matinada del dia 21 de gener del 2019, encara que el cert és que no serà tan llarg com el que es va registrar ahir.

Peu de foto.

Peu de foto.EDGAR ALDANA

Peu de foto.

Peu de foto.EDGAR ALDANA

tracking