SEGRE

Lleidatans troben anticossos del VIH en plantes d'arròs

Un microbicida que resulta molt més barat i pot aplicar-se a gran escala

Imatge d'arxiu del grup de Biotecnologia Vegetal d'Agrònoms de la UdL.

Imatge d'arxiu del grup de Biotecnologia Vegetal d'Agrònoms de la UdL.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de la Universitat de Lleida i de l’institut IrsiCaixa han obtingut per primera vegada tres proteïnes d’una planta d’arròs transgènic que poden evitar la infecció del virus VIH en cèl·lules humanes en experiments in vitro. I és que els components de l’arròs exerceixen un efecte potenciador i ajuden a bloquejar la propagació del virus, per la qual cosa podrien utilitzar-se per produir microbicides i prevenir la transmissió del VIH.

Com ja va publicar SEGRE, la investigació en complementa una altra de feta a partir de panís i des d’anys estudia l’obtenció d’anticossos mitjançant plantes amb l’objectiu d’aconseguir un tractament més barat i aplicable a gran escala. En aquest sentit, els microbicides podrien ser de fàcil implementació als països d’escassos recursos. D’aquesta forma, part de les infeccions pel VIH es podrien evitar mitjançant l’aplicació de gels microbicides a la vagina o al recte abans de les relacions sexuals.

Aquests fàrmacs, que encara no es comercialitzen, poden bloquejar la infecció unint-se a unes proteïnes del virus que tenen un paper clau a l’hora d’entrar a les cèl·lules. Tot i així, les plataformes tradicionals de producció de proteïnes són massa cares i no tenen prou capacitat de producció per proveir els països sense recursos, que són els més afectats per la sida.

És per això que l’estratègia de producció basada en arròs representa una alternativa excel·lent que, a més, propicia una activitat microbicida més potent. De fet, les proves preliminars de les proteïnes produïdes en aquest estudi han revelat que els components de l’arròs potencien in vitro la unió de les tres molècules a una proteïna del VIH anomenada gp120, que és necessària perquè el virus pugui introduir-se dins de les cèl·lules.

“Això vol dir que l’elaboració de microbicides contra la sida a partir d’arròs no només reduirà costos en comparació amb les plataformes de producció tradicionals, també proporcionarà beneficis en qüestions de potència microbicida”, va explicar el doctor Julià Blanco, investigador de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol a IrsiCaixa. L’estudi s’ha publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

LES CLAUS -Pandèmia. Cada any es produeixen 1,8 milions d’infeccions del VIH al món, la majoria al continent africà. A falta d’una vacuna efectiva contra el virus, la investigació per frenar la pandèmia no se centra només en els tractaments contra el VIH, també en les mesures de prevenció per reduir la transmissió del virus. -Tractaments. Els microbicides tòpics podrien ser una opció assequible per als països sense recursos, que tenen dificultat per accedir a tractaments antiretrovirals així com a mètodes de barrera com són els preservatius.

tracking