SEGRE

SANITAT ÒRGANS

Trasplantament creuat internacional

Una parella espanyola i una altra d’italiana s’intercanvien com a donants i receptors de ronyó || És el primer que es realitza a Espanya i al sud d’Europa

Una infermera prepara un quiròfan.

Una infermera prepara un quiròfan.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una parella espanyola i una altra d’italiana es van intercanviar com a donants i receptors de ronyó per aconseguir el primer trasplantament renal creuat internacional que es realitza a Espanya i a tot el sud d’Europa, dins d’un projecte pilotat per l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT).

Les respectives intervencions d’extracció i de trasplantament van tenir lloc a la Fundació Puigvert de Barcelona i l’Ospedale Cisanello de Pisa el 19 de juliol passat, i actualment donants i receptors es troben “en perfecte estat” i ja van ser donats d’alta, ha informat l’ONT.

Aquest programa de trasplantament renal creuat es basa en l’intercanvi de donants de ronyó entre dos o més parelles amb l’objectiu d’oferir a pacients amb insuficiència renal la possibilitat de rebre un empelt, encara que la parella o familiar que vol fer efectiva la donació sigui incompatible.

Aquest era el cas de la primera pacient espanyola a sotmetre’s a un d’aquests intercanvis internacionals, en el qual van participar 10 hospitals espanyols, 3 d’italians i 1 de portuguès, amb un total de 113 parelles (79 espanyoles, 19 portugueses i 15 italianes). La pacient, encara que ja havia estat trasplantada fa 20 anys a partir de la seua mare, un desgast de l’òrgan la va obligar a tornar a necessitar diàlisi, però no va trobar cap altre donant. Lluís Guirado, cap de servei de Nefrologia de la Fundació Puigvert, és el que li va parlar d’aquesta possibilitat.

El primer, als EUA i el segon, a la República Txeca i Àustria? Amb aquest cas són ja tres els trasplantaments creuats internacionals que s’han realitzat al món (el primer als Estats Units i el segon, a la República Txeca i Àustria), encara que el protagonitzat per Espanya i Itàlia és el primer dins d’un programa protocolitzat i reglamentat. Un dels aspectes fonamentals és el registre de parelles donant-receptor, que necessita una aplicació informàtica per realitzar els encreuaments i conèixer ràpidament els seus resultats. L’ONT és l’encarregada de gestionar els encreuaments de les parelles i informar els països participants.

tracking