SEGRE

Com actuar davant dels petits "enemics" de l'estiu?

Especialistes donen consells per calmar el dolor i disminuir la inflamació de les picadures d'insectes i altres animals

Picadures de mosquit

Com actuar davant dels petits "enemics" de l'estiu?SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fins a les vacances més idíl·liques poden entelar-se per petits "enemics" com a meduses o peixos verinosos que amb un simple frec|fricció provoquen dolors intensos i reaccions davant dels quals cal actuar de forma ràpida i encertada i no deixar-se guiar per les consolidades creences populars. A l’estiu es donen diverses circumstàncies que fan que els "animalillos" puguin provocar més estralls: som més al carrer, amb menys roba i hi ha certes espècies d’insectes que tenen el seu cicle vital durant aquesta època, amb la qual cosa les picadures són més freqüents en aquesta època.

És el cas dels mosquits, però sobretot de les abelles i les vespes. Si ens piquen aquests insectes, què hem de fer? doncs tal com explica a Efe el responsable del Programa de Serveis Preventius de la Unitat d’Emergències de Creu Roja, Carlos Urkía, cal calmar el dolor i disminuir la inflamació. Per a això, cal aplicar fred amb un compresa escorreguda o gel embolicat i és convenient rentar la zona amb aigua i sabó.

Urkía posa èmfasi en el que no s’ha de fer davant d’aquestes picadures i que estan en ocasions molt instaurades en la societat: No s’han d’utilitzar amoníac, ni alcohol perquè al principi van bé per reduir la inflor però fan que el dolor augmenti en penetrar en la minúscula ferida que ha provocat la picadura. "Tampoc no s’han d’utilitzar saliva, fang o qualsevol altre producte casolà per evitar una possible infecció", destaca l’expert de Creu Roja.

Òbviament, no totes les picadures es tracten igual. Les de les meduses, que són un altre dels enemics a témer quan es va a la platja, cal rentar-les amb aigua de mar, mai amb aigua dolça, perquè agreujaria el dolor, segons subratlla a Efe la dermatòloga Rosa Taberner, de l’hospital Son Llàtzer de Palma de Mallorca. Es recomana també aplicar fred, però si l’únic que tenim a mà és gel, no s’ha de posar directament sobre la pell perquè seria aigua dolça, amb la qual cosa seria contraproduent. "En aquests casos el vinagre amb aigua també pot ser un aliat perquè l’àcid acètic és antiinflamatori i pot ajudar a alleujar de forma immediata", indica Taberner, qui també és membre de la membre de l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia.

Abans que res no s’ha de perdre la calma, recalca l’expert de Creu Roja, i si el dolor per la picadura de la medusa és tan intens que bloqueja a la persones quan encara es troba dins del mar, cal demanar ajuda als socorristes o a la gent que sigui a prop perquè ajudin a sortir de l’aigua.

El fred ha d’aplicar-se durant uns 15 minuts i cal extreure les possibles restes que estiguin adherides a la pell, sempre amb l’ajuda d’uns guants. "Cal raspar acuradament la zona, amb, per exemple, una targeta de crèdit", afegeix Urkía.

Si s’ha tingut la mala sort de trepitjar un garota -habituals, sobretot en fons rocosos- i les espines es queden clavades a la pell, el millor és no tocar-les per evitar que es trenquin i acudir al lloc de socors més pròxim o a un centre de salut.

Els peixos verinosos com l’escórpora o el peix aranya o les aranyes de mar solen estar semienterrats a la sorra, a les aigües poc profundes, i si es trepitgen, el dolor és molt intens i pot anar acompanyat de nàusees, vòmits o mareig.

Urkía indica que en aquests casos s’ha de submergir la zona afectada en aigua calenta -entorn dels 45 graus és l’ideal- o "aproximar amb compte durant diversos minuts la punta d’un cigarro encès a la zona de la picadura, ja que les toxines són termolàbils, és a dir, es destrueixen amb la calor". Quan el dolor hagi remès, cal netejar la ferida amb aigua i sabó amb un antisèptic.

Les al·lèrgies a les picadures d’insectes són casos més greus i en el cas que siguin algunes les picadures i apareguin vesícules de color roig a la pell, picor generalitzada, malestar general o vòmits, cal acudir a un servei d’urgències, adverteix Urkía. En aquest sentit, Taberner, assenyala a Efe que les al·lèrgies a les picadures es caracteritzen per la immediatesa, és a dir, els efectes es desencadenen amb molta rapidesa. "Davant dels primers símptomes, com a marejos, vòmits i malestar general, cal trucar al 061 perquè es pot unflar la via respiratòria, produir un edema prou important per provocar asfíxia", assenyala Taberner.

tracking