SEGRE

OBITUARI ESCRIPTORS

Mor V. S. Naipaul, Premi Nobel de Literatura el 2001

Als 85 anys d’edat, autor d’obres com ‘Una casa per al senyor Biswas’

Imatge d’arxiu de l’escriptor britànic d’origen indi Vidiadhar Surajprasad Naipaul.

Imatge d’arxiu de l’escriptor britànic d’origen indi Vidiadhar Surajprasad Naipaul.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’autor britànic Vidiadhar Surajprasad Naipaul (V. S. Naipaul), guanyador del Premi Nobel de Literatura el 2001, va morir ahir al seu domicili de Londres a l’edat de 85 anys. Des dels orígens caribenys i indis va explorar la realitat de les antigues colònies a través de novel·les, memòries i relats de viatges. Naipaul, nascut a Trinitat i Tobago (on s’ambienten part de les seues novel·les), va començar a escriure als anys 50 i va ser guanyador de nombrosos premis al llarg de la seua carrera, en la qual destaquen títols com Una casa per al senyor Biswas o Un recolze en el riu.

La seua dona, Nadira Naipaul, es va referir a l’escriptor com “un gegant en tots els sentits” i va dir que va morir envoltat “dels qui el van estimar durant tota la seua vida, una vida plena de meravellosa creativitat i esforç”. Nascut a Trinitat el 1932 en el si d’una família índia, es va traslladar al Regne Unit als 18 anys després de rebre una beca de la University College, a Oxford. Va escriure la seua primera novel·la estant a Oxford, però no va ser publicada. Va deixar la universitat el 1954 i va trobar una feina a la National Portrait Gallery de Londres.

La seua primera novel·la publicada va ser El guaridor místic, el 1955, no ben rebuda per la crítica, però l’any següent va guanyar el primer premi, el John Llewellyn Rhys Memorial Prize per a autors joves. També va ser distingit per la reina Isabel d’Anglaterra. “Quan vaig aprendre a escriure em vaig convertir en el meu propi mestre, em vaig fer fort, i aquesta fortalesa és amb mi fins avui”, va declarar l’escriptor.

tracking