SEGRE

INICIATIVA MEMÒRIA HISTÒRICA

Tarrés dignifica la fossa comuna

Homenatge i senyalització del lloc del cementiri on van ser enterrats vint-i-nou combatents el gener de l’any 1939 || L’objectiu és que la Generalitat pugui exhumar-la el 2019 o el 2020

L’acte de dignificació va tenir lloc diumenge a la tarda i va comptar amb l’assistència de desenes de veïns.

L’acte de dignificació va tenir lloc diumenge a la tarda i va comptar amb l’assistència de desenes de veïns.AJUNTAMENT DE TARRÉS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els cossos de vint-i-nou combatents de la Guerra Civil, vint-i-cinc republicans i quatre soldats italians, reposen a l’interior d’una fossa comuna al cementiri de Tarrés, a les Garrigues, des del gener del 1939. Així ho acredita una acta del dia 12 de gener de l’any 1939 que es conserva a l’arxiu de l’ajuntament i el testimoni de la gent gran del poble.

Una fossa que, amb el pas dels anys, ha estat a punt de caure en l’oblit ja que ni havia estat senyalitzada. L’ajuntament de la localitat, amb la col·laboració del Centre d’Estudi de les Garrigues, Memorial Democràtic i Memòria de la Guerra Civil, ha evitat que sigui així. Aquest diumenge a la tarda va tenir lloc una convocatòria per a la dignificació de la fossa comuna. Va ser un acte emotiu amb la col·locació d’una placa i una ofrena floral.

La directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat, Carme Garcia, va presidir la commemoració. L’alcalde, Ramon Maria Arbós, va explicar ahir que “la directora general es va comprometre a incloure l’exhumació de la fossa als exercicis 2019 o 2020. Nosaltres posarem totes les facilitats perquè pugui ser així ja que forma part de la història de Tarrés”. Entre els presents, a més de desenes de veïns, hi havia tres germans d’Aiguaviva (Girona), el pare dels quals seria l’única víctima identificada de la fossa. L’alcalde va afegir que “l’acte ha servit per homenatjar les víctimes i dignificar un espai històric”.

Els vint-i-nou cossos dels soldats morts es van trobar escampats pels boscos i camps del poble. Van ser enterrats en una fossa situada entre el passadís central i el mur perimetral del cementiri. Entre ells, hi hauria les restes d’un capità italià de la divisió Littorio. Tarrés també va acollir dissabte passat una conferència sobre com es va viure la guerra al poble i a les Garrigues.

Recuperats aquest any 146 cossos a la fossa comuna del Soleràs A Catalunya hi ha 505 fosses localitzades, de les quals només se n’han obert 38, i en catorze casos s’ha fet durant aquest últim any. Una d’aquestes és la del Soleràs, també a les Garrigues, i en la qual s’han recuperat 146 cossos. Gràcies al Programa d’identificació de genètica, que creua la informació de les restes òssies amb els dels familiars vius, s’ha pogut identificar un dels exhumats: Leandro Preixens Torrebadella, civil de 60 anys i veí del poble, que va morir a causa de l’ona expansiva d’un obús durant el bombardeig. Es calcula que hi ha unes 20.000 persones enterrades en fosses.

L’acte de dignificació va tenir lloc diumenge a la tarda i va comptar amb l’assistència de desenes de veïns.

L’acte de dignificació va tenir lloc diumenge a la tarda i va comptar amb l’assistència de desenes de veïns.AJUNTAMENT DE TARRÉS

tracking