SEGRE

FESTES TRADICIONS

Cervera abraça Sant Magí

L’ancestral entrada de l’aigua va inundar ahir de color el centre històric de la ciutat || Una rua formada per dotze rucs transporta aigua, boix i espígol fins al barri dedicat al sant

Nens precedeixen Sant Magí, encarnat per Jordi Casado.

Nens precedeixen Sant Magí, encarnat per Jordi Casado.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Centenars de persones van omplir ahir a la nit els carrers de Cervera durant l’entrada de l’aigua de la Brufaganya, una de les tradicions més ancestrals de la ciutat, presidida per la figura de sant Magí, encarnada des de fa vint-i-sis anys per Jordi Casado. El recorregut, que creua el centre històric de la ciutat des de la plaça de l’Estació fins al barri de Sant Magí, va entusiasmar els més petits, que van pujar a cavall dels animals i les carretes per poder fotografiar-se i seguir la rua. I és que dotze burros van carregar 600 litres d’aigua, així com feixos de boix i espígol que avui es repartiran entre les cases.

La festa colorista va estar acompanyada per les priores, que van abeurar amb càntirs d’aigua els visitants. Els van seguir les autoritats locals i la banda del conservatori, que va ser l’encarregada de posar música a la vetllada. Després, els participants van fer un passadís central perquè hi circulessin les dotze càrregues que segueixen un rigorós ordre segons l’antiguitat de cadascuna. Des de fa més d’un lustre la comitiva de carros està presidida pel portant Xavier Martí.

L’aigua de Sant Magí, que es diu que té propietats miraculoses, es reparteix avui per les cases

La cercavila va recórrer el carrer Llibertat, General Güell, plaça Universitat, plaça de Santa Anna, carrer i plaça Major, carrer i plaça de Sant Domènec i el carrer Sant Magí, fins a arribar a l’església del barri dedicada a aquest sant. Segons va explicar un dels impulsors de la festa, Josep Mas, si bé es tracta d’una tradició ancestral, l’entrada de l’aigua “és una festa presidida pels més petits de la ciutat”.

A la nit també estava previst que se celebrés un sopar popular per culminar la jornada al centre de la ciutat. La celebració va començar aquest dimecres passat amb una marxa de trenta-cinc quilòmetres fins a la Conca de Barberà, Arriba a Sant Magí com puguis, en què van participar més d’un centenar de persones, entre caminants i ciclistes.

Per a la jornada d’avui es preveu que se celebri el repartiment de l’aigua per les cases. Així mateix, durant els dies de la festa l’església de Sant Joan Degollat acull l’exposició que, seguint els textos de mossèn Josep Arques, repassa les fornícules de Cervera. A l’aigua de Sant Magí se li atribueixen propietats miraculoses i recorda la generositat d’aquest sant anacoreta del segle III, que segons la tradició va ser enterrat a la Brufaganya. Abans de morir va fer sortir aigua d’una pedra per sadollar la set dels soldats que el van martiritzar.

Es tracta d’una de les tradicions ancestrals de la ciutat i també de les que desperten més participació popular. També a la Segarra, a Guissona, els veïns van celebrar divendres passat la festa del barri de Sant Magí, amb activitats per al públic infantil durant el dia i un ball popular a la nit.

Tàrrega honra avui el sant amb música i tradició a Sant EloiLa capital de l’Urgell organitza avui diumenge diverses activitats populars a Sant Eloi en honor a Sant Magí. Començaran a les nou del matí amb la tradicional missa a l’ermita del sant. La festa seguirà a la plaça Sant Magí amb els Glops d’aigua portats des del santuari de la Brufaganya i acabarà a la nit amb un concert de música clàssica a càrrec del Duo DeLIS, que interpretarà peces de grans compositors com Ludwig van Beethoven, Dmitri Xostakóvitx o Serguei Prokófiev, a les nou de la nit a la mateixa ermita de Sant Eloi.

Nens precedeixen Sant Magí, encarnat per Jordi Casado.

Nens precedeixen Sant Magí, encarnat per Jordi Casado.XAVIER SANTESMASSES

Nens precedeixen Sant Magí, encarnat per Jordi Casado.

Nens precedeixen Sant Magí, encarnat per Jordi Casado.XAVIER SANTESMASSES

tracking