SEGRE

OBITUARI PERSONALITAT

Mor Kofi Annan, el gran pacificador

Va ser secretari general de l’ONU entre 1997 i 2006 i va rebre el Premi Nobel de la pau el 2001 || Va impulsar el suport de la comunitat internacional a l’Àfrica i a la lluita contra la sida

Imatge d’arxiu de l’exsecretari general de l’ONU i Nobel de la Pau, Kofi Annan.

Imatge d’arxiu de l’exsecretari general de l’ONU i Nobel de la Pau, Kofi Annan.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exsecretari general de l’ONU i nobel de la Pau el 2001, el ghanès Kofi Annan, va morir ahir als 80 anys, segons va informar la seua família.

En el compte oficial de Twitter d’Annan, els seus familiars van publicar un missatge “amb gran tristesa” en el qual van assenyalar que la mort es va produir després de rebre tractament per una curta malaltia en un hospital de Suïssa, encara que no van revelar quin. L’Organització Internacional per a les Migracions (OIM), agència de l’ONU, també es va fer eco de la notícia i va lamentar “la pèrdua d’un gran home, un líder i un visionari”. “Una vida ben viscuda, una vida que mereix ser celebrada”, va agregar la institució a Twitter.

Com a secretari a l’ONU va fixar un horitzó per lluitar contra la pobresa i la mortalitat infantil

El primer líder subsaharià de l’ONU va entrar a l’organització el 1962 i va anar ascendint a les seues files fins a arribar a la secretaria general el 1997, funció que desenvoluparia fins a l’any 2006.

La seua etapa al capdavant del principal organisme internacional va estar marcada pel seu programa per reformar la institució, on va fixar un horitzó concret per lluitar contra la pobresa i la mortalitat infantil, i pel seu impuls al suport de la comunitat internacional a l’Àfrica i a la lluita contra la sida. També és recordada la seua oposició a la decisió dels Estats Units de llançar una ofensiva militar unilateral contra l’Iraq el 2003, iniciativa que va criticar, posant en dubte la seua legalitat ja que s’havia declarat una guerra sense l’aprovació de l’ONU. L’any 2001 va ser guardonat amb el premi Nobel de la Pau “pel seu treball per un món més ben organitzat i més pacífic”. Annan va dir en ocasions que “la responsabilitat dels grans estats és servir i no dominar els pobles del món”.

Després de fer-se públic el seu traspàs, dirigents de tot el món li van dedicar unes paraules i van recordar el seu llegat, entre ells el Govern espanyol, qui el va descriure com un “veritable home d’Estat, defensor del multilateralisme com a única via capaç d’aconseguir el progrés, la pau i la dignitat per a tots els éssers humans”.

Va contribuir al final d’ETA i va instar diàleg al procésKofi Annan va participar el 2011 en la Conferència Internacional de Pau de Sant Sebastià, una cimera en la qual l’exsecretari general de l’ONU va avalar el primer gran pas perquè ETA desaparegués, i prop de set anys després, ho va fer. I és que tres dies després de la celebració d’aquella conferència, l’organització terrorista va anunciar el “cessament definitiu de la seua activitat armada”. Així mateix, també va presidir The Elders, el grup fundat per Nelson Mandela per defensar la pau i els drets humans. De fet, després del referèndum de l’1 d’octubre va instar al “diàleg i a la moderació davant de la crisi a Catalunya”. Va mostrar la “profunda preocupació davant de la recent confrontació violenta”, per la qual cosa va urgir a les dos parts a buscar una resolució pacífica a través del diàleg. Aquestes paraules van ser recordades ahir tant pel president Torra com per Puigdemont.

Imatge d’arxiu de l’exsecretari general de l’ONU i Nobel de la Pau, Kofi Annan.

Imatge d’arxiu de l’exsecretari general de l’ONU i Nobel de la Pau, Kofi Annan.EFE

tracking