SEGRE

L'alcohol segueix encapçalant la demanda de tractament per drogodependència a Catalunya

Baixen lleugerament les peticions per cànnabis i hi ha un lleu repunt per cocaïna

Restes de 'botellón' en un parc de Lleida.

L'alcohol segueix encapçalant la demanda de tractament per drogodependència a CatalunyaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consum d’alcohol provoca la majoria de les peticions de tractament per drogodependències a Catalunya en els últims 20 anys. Així ho indiquen les darreres dades, corresponents a l’any 2017, del Sistema d’Informació sobre Drogodependències (SIDC), que gestiona la subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Segons l’informe, l’any 2017 es van iniciar un total de 13.716 tractaments per abús o dependència de les drogues a Catalunya, una xifra similar a la d’anys anteriors.

Per tipus de droga, l’alcohol, amb un 43,39%, es manté com la que té més inicis de tractament, fet que reflecteix l’alta carga de morbi-mortalitat que ocasiona aquesta substància en la nostra societat.

La segona droga que té més inicis de tractament és la cocaïna, amb un 22,17%, seguida de l’heroïna (12,79%) i el cànnabis (12,43%). Finalment, el tabac representa un 3,86% dels inicis de tractament.

La demanda de tractament per cocaïna s’ha incrementat lleugerament els darrers dos anys, després de sis anys d’un descens gradual

Demandes de tractament per gènere i edat

Si s’analitzen les dades en dones i homes per separat, s’observa igualment que l’alcohol és la substancia amb més inicis de tractament en ambdós sexes (49,40% en el cas de les dones, i 41,70% pels homes), seguit per la cocaïna (17,90% les dones i 23,40% els homes).

Pel què fa a les proporcions entre sexes, en el total d’inicis de tractament hi ha un percentatge major d’homes que de dones (tres de cada quatre inicis són d’homes). Aquesta majoria d’homes es manté quan s’analitzen les drogues per separat, excepte en el cas del tabac on la proporcionalitat està molt igualada.

L’edat mitjana de sol·licitud de tractament varia segons la droga principal. La droga per la qual la gent més jove fa inicis de tractament és el cànnabis (27 anys en dones i 29 en homes), mentre que les drogues per les quals es demana un tractament amb una edat més avançada són el tabac (50 anys en dones i homes) i l’alcohol (47 en dones i 46 en homes).

Cal tenir en compte que gairebé un 60% de les persones que inicien tractament tenen entre 31 i 50 anys; o, també, que un 44% tenen entre 41 i 60 anys.

L’alcohol, major causa d’urgències per drogues

El nombre d’urgències per causa del consum o abús de substàncies que van ser ateses pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) durant 2017 va ser de 21.740, valor lleugerament superior al 2016. Les urgències relacionades amb el consum d’alcohol van ser, de lluny, les més freqüents (84,61%).

Destaca la franja de menys edat (12-16 anys) on les noies presenten més intoxicacions per alcohol. A mesura que avança l’edat, aquesta proporció s’inverteix i són els homes qui presenten més intoxicacions.

tracking