SEGRE

Com estalviar en la tornada a l'escola?

Escalonar les compres i reciclar, dos dels consells

Material escolar en una papereria.

Com estalviar en la tornada a l'escola?EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Arriben els últims dies de les vacances d’estiu i les famílies amb fills en edat escolar comencen a patir els maldecaps d’una tornada a l’escola que gairebé mai no és barata, encara que per evitar-ho es pot optar per les compres esglaonades i reciclar abans d’estrenar, recomanen els experts. Com cada curs, els pares de la Confederació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes (Ceapa), reivindiquen la gratuïtat de l’ensenyament públic, incloent el material escolar dels seus fills.

La presidenta de la Ceapa, Leticia Cardenal, apunta a Efe que "a diferència de la concertada i privada, la majoria dels col·legis públics no tenen uniforme i és una despesa menys per afrontar per part de les famílies". No obstant això, critica que encara hi hagi comunitats autònomes en les quals "no es dóna prioritat a aconseguir que els llibres de text siguin gratuïts o que hi hagi mesures per caminar cap a l’esmentada finalitat", a més que s'aposti pels bancs de llibres.

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recorda que "estrenar curs no és sinònim d’estrenar motxilla". Aconsella planificar un pressupost i posar per escrit les despeses necessàries evitarà les compres compulsives. També recomana als consumidors no comprar tot al principi de curs ja que hi ha coses que els alumnes no necessiten fins més endavant o poden reutilitzar les de l’any anterior. Per exemple, les sabatilles d’esport actuals els poden valer encara un parell de mesos i al setembre no s’ha d’adquirir encara l’abric o el plomes.

Així mateix, l’OCU assevera que no és sempre més barat aprofitar algunes oportunitats doncs potser no es necessita una "superoferta de deu quaderns".

Aquest any, la tornada a l’escola serà un 11,3 % més barata que la del curs passat i cada família haurà de desemborsar una mitjana de 366,4 euros per nen, assegura el comprador "online" Idealo. Serà possible estalviar més de 40 euros per nen aquest curs respecte a 2017, sobretot en motxilles i sabatilles. I d’acord als seus càlculs, a les famílies els costarà de mitjana comprar llibres de text 240 euros, el xandall 27,95 euros, les sabatilles 30,3 euros, la motxilla 31,5 euros i el material de papereria 36,4 euros.

"És important minimitzar la despesa, fent les compres anteriorment per obtenir els millors preus i no desemborsar tot d’una vegada. A més, és imprescindible comparar preus", assegura Adrián Amorín, gerent d’Idealo. Per la seua part, la també companyia de vendes "online" Vente-privee assegura que per a tres de cada quatre espanyols les compres de la tornada a l’escola suposen un dels desemborsaments més grans de l’any, encara que sempre hi ha "trucs" per sobreviure-hi. Comenta que estar pendents d’ofertes i descomptes són les solucions d’estalvi més eficaces per a una de cada tres famílies.

Així mateix, l’informe "Tornada a l’escola 2018" de Privalia (moda "online") conclou que la despesa mitjana se situa entre 100 i 300 euros per fill, suposant els llibres de text la meitat del pressupost.

Quant a les opcions d’estalvi, les famílies destaquen les ofertes especials i la reutilització de la roba o material escolar.

Sobre el tema dels uniformes escolars en concret, Privalia comenta que les famílies estan dividides ja que el 53 % dels pares es posiciona que és més còmode per a la logística del dia a dia, i un 47 % prefereix que els fills vesteixin al seu gust. No obstant això, l’informe afirma que la majoria dels pares prefereixen que els seus fills portin uniforme mentre són petits, però la tendència canvia quan creixen i passen a l’ESO.

tracking