SEGRE

MUNICIPIS INICIATIVES

Puigverd de Lleida forma vint joves per tenir cura del poble i de la gent gran

Projecte pioner amb el qual veïns de 10 a 16 anys vetllen pels ancians aquest any

Els petits, durant el primer contacte amb els usuaris de la Llar de Jubilats de Puigverd de Lleida, ahir.

Els petits, durant el primer contacte amb els usuaris de la Llar de Jubilats de Puigverd de Lleida, ahir.E. FARNELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una vintena de joves de Puigverd de Lleida participen en un projecte de voluntariat local per cuidar el poble a banda de millorar la qualitat de vida de tots els veïns, especialment dels més grans. Duen a terme accions aportant el seu esforç al servei dels altres i creant vincles amb la gent gran de la població.

Parlar amb les persones grans, ajudar-les amb la compra, mantenir les zones verdes en bon estat o comunicar incidències de la via pública al consistori són algunes de les accions que una vintena de joves de 10 a 16 anys de Puigverd de Lleida portaran a terme fins a final d’any en el marc del projecte pilot Estimo i cuido Puigverd. La iniciativa, impulsada pel consistori, vol fomentar el contacte i vincle entre la gent jove i els més grans de la població i ajudar els petits a prendre consciència de la importància de mantenir el poble net, entre altres aspectes.

L’alcalde del municipi, Josep Solsona, va explicar que els nens i nenes s’impliquen en la neteja dels carrers, recullen les escombraries (plàstics o llaunes), ajuden els ancians de Puigverd a portar la compra a casa seua, a més de passar una estona amb ells a la Llar de Jubilats o la residència. “L’objectiu és crear vincles i que estimin el seu poble. Perquè això passi han de prendre consciència de tot el seu entorn i conèixer els veïns”, va afirmar Solsona.

Fomenta vincles entre els joves i la gent gran i aporten el seu esforç al servei de la resta

Aquesta iniciativa va començar ahir amb un recorregut pels carrers de la població per analitzar els diferents punts en els quals els joves podran treballar, millorar o mantenir per després actuar i ser “bons veïns”, van explicar. Cèlia, Marta, Paula, Ramon, Gina, Izán, David o Iratxe es van apuntar a la iniciativa perquè volen “cuidar el poble, tenir-lo net i que sigui millor”. Igual que a la resta de companys, els agrada ajudar, ser responsables amb el mobiliari urbà o conversar amb la gent gran que “no estiguin tan acompanyats i de vegades necessitin ajuda”, van explicar.

En total, es faran una quinzena d’accions diferents (coordinats en la majoria de les ocasions per la brigada municipal) i els participants tindran una recompensa o “tresor” al finalitzar el projecte, un viatge al parc de Portaventura.  El consistori va entregar ahir un carnet als participants que s’anirà omplint en funció de les accions que vagin fent i que els acreditarà com a voluntaris locals.

Durant la jornada d’ahir ja van estar en contacte amb alguns dels usuaris de la Llar de Jubilats amb els quals van jugar al dòmino, i de la residència d’ancians, i fins i tot van ajudar una veïna a portar la compra a casa seua. Aquest pla pioner de Puigverd de Lleida preveu també alimentar la sensibilitat personal dels joves participants al promoure les vivències reals de voluntariat i en el si de la seua localitat.

Altres iniciatives de voluntariat a la Noguera i la Segarra

Diversos ajuntaments de les comarques de Lleida i consells comarcals han impulsat en els últims anys iniciatives de voluntariat relacionat amb les seues poblacions. Es tracta de projectes com el de la Noguera, anomenat Jova (Joves i Valors), en el qual els participants dediquen part del seu temps de lleure a aportar amb el seu treball i esforç alguna millora en el seu municipi: com participar en camps de treball, pintar mobiliari urbà, netejar espais públics o col·laborar a la festa major, entre altres iniciatives que preparen els consistoris.

A més, permet oferir a la gent dels pobles i als joves un exemple que el servei a la comunitat és una tasca exitosa. També a la comarca de la Segarra es porten a terme els Camps de Treball Local des del 2014 en què els joves de 13 a 16 anys treballen de manera voluntària en millores locals en diferents municipis de la comarca. A l’Urgell, el municipi de Maldà va ser pioner a implantar accions en benefici per al poble. Des de fa set anys els joves també dediquen part del seu temps a millorar, netejar o adequar espais locals.

Els petits, durant el primer contacte amb els usuaris de la Llar de Jubilats de Puigverd de Lleida, ahir.

Els petits, durant el primer contacte amb els usuaris de la Llar de Jubilats de Puigverd de Lleida, ahir.E. FARNELL

tracking