SEGRE

SALUT INVESTIGACIÓ

Viure en zones rurals augmenta el risc de càncer de mama

En dones que resideixen en zones verdes urbanes és menor, segons un estudi

L’estudi assenyala que viure al costat de parcs urbans redueix el risc de càncer de mama.

L’estudi assenyala que viure al costat de parcs urbans redueix el risc de càncer de mama.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les dones que viuen en zones agrícoles tenen més risc de tenir càncer de mama que aquelles que viuen a prop d’àrees verdes urbanes, la qual cosa portaria a una associació entre la malaltia i l’ús que es dóna a la terra. Així es desprèn d’un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), impulsat per la Fundació Bancària La Caixa. Més de 3.600 dones a Espanya han participat en aquesta investigació, que publica la revista International Journal of Hygiene and Environmental Health i que conclou que les dones que viuen a prop d’espais verds urbans, com parcs i jardins, tenen menys risc de patir càncer de mama.

L’estudi, realitzat en el marc del projecte MCC-Spain, ha estat cofinançat pel Consorci d’Investigació Biomèdica en Xarxa d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), i analitza les dades de 1.738 casos de càncer de mama i de 1.900 dones més sense historial de la malaltia de deu províncies (Astúries, Barcelona, Cantàbria, Girona, Guipúscoa, Huelva, Lleó, Madrid, Navarra i València).

Beneficis dels espais verds

Els espais verds s’han associat amb millores en la salut, com un millor estat general i mental, i més esperança de vida, després que recentment, s’ha relacionat amb un deteriorament cognitiu més lent en persones grans. En menors, s’ha vinculat amb millores en la capacitat de l’atenció, en el desenvolupament emocional i del comportament, i fins i tot amb canvis estructurals beneficiosos al cervell.

Investigacions prèvies suggereixen vincles entre la malaltia i l’ús de pesticides en l’agricultura

Pel que fa a l’associació entre el càncer de mama i els espais agrícoles, estudis previs suggereixen que aquest vincle es deu a l’ús dels pesticides en l’agricultura. “En la nostra investigació, no hem analitzat els nivells d’exposició a agroquímics, però futurs estudis haurien de tenir-los en compte per entendre el mecanisme que explica aquesta associació”, afirmen els investigadors.

Nova escala de mutacions genètiques en pacients amb càncer

Investigadores internacionals, amb la participació del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia, han creat un nou sistema de classificació de mutacions genòmiques de pacients de càncer amb l’objectiu de millorar el maneig clínic d’aquests pacients. El sistema de classificació Escat, que publica Annals of Oncology, ha estat posat en marxa pel Grup de Treball en Investigació Translacional i Medicina de Precisió de la Societat Europea de Medicina Oncològica. Aquest sistema contribuirà a resoldre la necessitat actual d’estandarditzar la recollida i interpretació de dades genòmiques rellevants per a la pràctica clínica i permetrà als metges prioritzar les mutacions.

Aquesta classificació consisteix en una escala amb sis nivells d’evidència clínica diferents per a les alteracions moleculars del càncer i s’ha convertit en una escala de consens entre la comunitat científica. 

tracking