SEGRE

ESGLÉSIA ESCÀNDOL

‘Mea culpa’ del papa a Dublín

Reconeix el fracàs de les autoritats eclesiàstiques davant dels “repugnants” abusos || La seua visita genera protestes de víctimes a la capital irlandesa

El papa Francesc va arribar ahir a Dublín per participar a la Trobada Mundial de les Famílies.

El papa Francesc va arribar ahir a Dublín per participar a la Trobada Mundial de les Famílies.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El papa es va referir ahir durant el seu primer discurs a Dublín al “fracàs de les autoritats eclesiàstiques” a afrontar els “crims repugnants” dels abusos sexuals a menors per part del clergat catòlic, una xacra que va tenir a Irlanda una de les seues crisis més greus.

“El fracàs de les autoritats eclesiàstiques –bisbes, superiors religiosos, sacerdots i d’altres– a afrontar adequadament aquests crims repugnants ha suscitat justament indignació i roman com a causa de sofriment i vergonya per a la comunitat catòlica”, va defensar Francesc.

“Jo mateix comparteixo aquests sentiments de traïció de la confiança. Hem de fer tot el possible per eliminar aquest flagell”, va agregar el papa, que es va reunir durant una hora i mitjana amb vuit víctimes d’abusos per part del clergat irlandès.

“Considerant la realitat dels més vulnerables, no puc deixar de reconèixer el greu escàndol causat a Irlanda pels abusos a menors per part de membres de l’Església encarregats de protegir-los i educar-los”, va assenyalar en presència del primer ministre irlandès, Leo Varadkar.

L’informe de la comissió Murphy, publicat a finals de l’any 2009, va posar al descobert que l’Església catòlica en aquest país havia encobert durant 30 anys els abusos a uns 400 nens irlandesos per part de capellans i religiosos de l’arxidiòcesi de Dublín amb la connivència de les autoritats de l’Estat.

Precisament, diversos grups de víctimes dels abusos comesos pel clergat a Irlanda van organitzar protestes a Dublín, en la primera jornada del viatge de dos dies que efectua el papa Francesc a aquest país.

Defensa el matrimoni per a tota la vidaEl papa Francesc va defensar ahir que el matrimoni “ha de ser per a tota la vida”, durant la trobada que va mantenir amb parelles joves i ancianes a la catedral de Santa Maria a Dublín. “Arrisqueu-vos [a casar-vos], perquè el matrimoni és un risc, però és un risc que val la pena”, va dir Francesc en aquesta nova catedral de la capital irlandesa, on va escoltar els testimonis d’alguns matrimonis. “Un matrimoni dura tota la vida quan creix l’amor i que l’amor és quan diem ets la meua mitja taronja”, va dir.

El papa Francesc va arribar ahir a Dublín per participar a la Trobada Mundial de les Famílies.

El papa Francesc va arribar ahir a Dublín per participar a la Trobada Mundial de les Famílies.EFE

tracking