SEGRE

ESNOTICIA

Aquelarre històric

La popular festa de les bruixes de Cervera congrega més de 25.000 visitants en una edició de rècord || L’ajuntament destaca un impacte econòmic d’un milió d’euros a la ciutat

El públic enfervorit en el moment cabdal de l’espectacle de l’Aquelarre, l’Escorreguda del Mascle Cabró a Cal Racó.

El públic enfervorit en el moment cabdal de l’espectacle de l’Aquelarre, l’Escorreguda del Mascle Cabró a Cal Racó.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La 41 edició de l’Aquelarre de Cervera va congregar més de 25.000 visitants a la capital de la Segarra, amb el punt culminant de l’espectacle que es va desenvolupar dissabte a la nit i fins ben entrada la matinada d’ahir diumenge. Des de l’ajuntament van xifrar en un milió d’euros l’impacte econòmic de la festa a la ciutat.

L’Aquelarre de Cervera, dedicat aquest any al mite de l’Atlàntida, va viure la matinada d’ahir diumenge l’edició més massiva. Segons l’alcalde, Ramon Royes “és l’any que hem aconseguit una convocatòria de públic més gran a tots els escenaris. Només a l’espai vip de Cal Racó s’han venut 300 entrades, a la resta d’escenaris han aconseguit un ple total, en especial la plaça de Cal Racó”. En el mateix sentit ho afirmava el comerciant del carrer Major Jordi Lloberas que, passades les 5 de la matinada, tancava la seua botiga manifestant que “és la primera vegada que no hem parat de treballar ni un sol moment en tota la nit”.

Segons Royes, l’èxit està en el fet que es tracta d’un muntatge únic que es du a terme íntegrament amb músics, actors i artistes locals. D’altra banda, va admetre que la bona meteorologia va convidar que els participants es quedessin de principi a fi. Per a l’alcalde s’han complert les expectatives d’aconseguir més de 25.000 visitants i va destacar que a nivell econòmic és el certamen estrella de l’any ja que deixa un impacte de més d’un milió d’euros “en una festa en què n’invertim 200.000”.

És a dir, es multiplica per 5 la inversió realitzada. L’Aquelarre arriba després d’una setmana d’activitats preparatòries i aquest any el seu director, Albert Parra, que suma ja 8 edicions comandant el projecte, va dedicar l’espectacle al mite de l’Atlàntida, civilització que segons la llegenda es va enfonsar al Mediterrani després de perdre la guerra amb Grècia. Així, la trama argumental va situar en el primer acte de l’Encesa de la Universitat un espectacle bèl·lic en alta mar combinant tonalitats blaves i platejades amb una escenografia obra d’Alba Cuñé i Enric Porta, que van aconseguir submergir la Universitat en el mar desplegant tot un bestiari marí gegantí accionat amb grues que es fonia entre el públic.

2018_08_26_aquelarre segarra tv from InfoLLEIDA on Vimeo.

Un espectacle de 360 graus amb música en directe, concretament la de l’àlbum L’Atlàntida, de la Companyia Elèctrica Dharma, històric grup que apareixeria en escena a la plaça Universitat flotant sobre un vaixell de vela blanc. En els altres dos moments de l’espectacle, la Invocació i l’Escorreguda, la música va córrer a càrrec de dotze músics locals dirigits per Manel Pedrós i Carlos Monforte, que es van instal·lar en un dels tres escenaris de Cal Racó.

En l’espectacle van participar un total de quaranta actors locals situats a les estructures que es movien sobre el públic i als tres escenaris ubicats a la plaça. La cercavila des de la Universitat fins a Cal Racó va comptar amb més de 300 participants de totes les entitats de la ciutat com els Geganters, GREPP Teatre, Alea Teatre, Band Tokades, Campaners, Bombollers, Fadunito i Sound de Secà. També va participar-hi el grup de percussió d’Igualada Protons, guanyadors de l’anterior Carnaval de Secà de la capital de la Segarra. Pel que fa al foc, van participar-hi la Colla amfitriona, els Carranquers Diables de Cervera, i van actuar també com a convidats els diables de Roquetes del Garraf i els Diables Voramar del Serrallo de Tarragona.

Els tres grups van cremar durant la nit més de 400 quilos de pólvora, un 25% més que en l’edició anterior. A l’arribar a la plaça de Cal Racó, després dels lluïments de cada grup, els Diables de Cervera van fer el Ball de la Polla, la bèstia més antiga de la festa amb la música de Quim Granell. El segon acte va ser en la mateixa línia de grans estructures que es movien entre el públic. Va començar amb el Ball de Diables i la guerra final entre grecs i atlantes.

En l’últim moment va aparèixer el Mascle Cabró muntat en una grua a més de vint metres d’altura que va posar punt final al muntatge. Abans d’iniciar cada acte, les diferents colles de diables es van situar als altres cinc escenaris de la festa i van dur a terme un correfoc fins a la plaça de Cal Racó. L’últim acte de l’Aquelarre el va presidir en solitari l’Escorreguda del Mascle Cabró, que va vessar 9.000 litres d’aigua i escuma entre el públic.

La plaça va quedar feta una piscina i només els més valents van resistir el Foqueral, 30 minuts de correfocs que, cap a les 5 de la matinada, va posar el punt final a la festa de les bruixes. Pel que fa a la resta d’escenaris, la plaça Major va acollir l’actuació de la Dharma i del grup local de versions The Pink Goats. A la plaça Pius XII van actuar els grups Itaca Banda i Doctor Prats; a la plaça de Cal Racó, el grup lleidatà Pastorets Rock va fer bellugar el públic; a l’Espai Muralla hi havia diversos DJ, i a la plaça de Santa Anna va actuar el grup de ball Versión Original.  

La Fira del Gran Boc, oberta ahir per rematar la festa

Fins ahir diumenge a la nit va quedar oberta la Fira del Gran Boc, la fira d’esoterisme ubicada als patis de la Universitat, amb més d’un centenar de paradistes. Per primera vegada a l’exterior de la Universitat i a la rambla Lluís Sampere es va instal·lar una vintena d’estands de menjar ràpid. Va ser la primera edició que la fira no va comptar amb els seus creadors, Montse Ortiz i Joan Albert Cuadrat, responsables del certamen, en els seus primers 20 anys d’existència. La direcció va anar a càrrec en aquesta ocasió d’Óscar Celeiro, que feia ja 7 anys que treballava en el muntatge. Durant la nit, els serveis mèdics van atendre unes 40 persones, una d’elles de certa gravetat al patir un coma etílic.

tracking