SEGRE

Sis castells de gamma extra assolits a la Bisbal del Penedès

La setmana passada va tenir lloc un any més una de les diades més tradicionals del món casteller

Sis castells de gamma extra assolits a la Bisbal del Penedès

Sis castells de gamma extra assolits a la Bisbal del Penedès

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Bisbal de Penedès ha estat sempre una de les grans jornades castelleres de l’any, fa molts anys que se celebra i tradicionalment és la primera diada on a més de les dos colles de Valls, també actuen els Castellers de Vilafranca.

En aquestes últimes dècades ha estat una actuació en què les diverses colles presents han anat assolint castells fets per primera vegada a la Bisbal, de fet, a la façana de La Societat són presents nombroses plaques de ceràmica, en les quals vénen presentades les fites respectives de cada colla.

Enguany els bisbalencs hauran de preparar una nova placa amb motiu del 2 de 8 sense folre assolit per la Colla Joves Xiquets de Valls, el millor castell que es va veure el dia 15 passat. L’actuació més brillant en conjunt va ser la de la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

Com diem, un dels grans mèrits de l’actuació de la Bisbal és la de ser la millor actuació que es fa en una població sense colla pròpia, això ha estat sempre així. Però actualment la població compta ja amb una colla nova, anomenada els Bous.

De fet, als inicis de l’actuació, els castellers bisbalencs van descarregar el 3 de 6 aixecat per sota com a preludi. Van obrir plaça els Castellers de Vilafranca tal com va quedar reflectit en un sorteig de l’ordre de l’actuació, efectuat uns dies abans; és tradicional fer-ho així ja que l’ordre d’actuació en pot condicionar el resultat, hi ha castellers que pensen que sortir primers dona avantatges, mentre d’altres pensen que millor ser els últims, cal no oblidar que, si a banda d’assolir els teus objectius, fas una actuació millor que la colla rival és una batalla guanyada.

El primer castell descarregat va ser el 2 de 9 amb folre i manilles fet pels vilafranquins, perfecte en tot moment, no està gens malament començar amb un castell de gamma extra.

Els segons a actuar, la Colla Joves, va intentar el 2 de 8 sense folre, que amb dosos col·locats el van haver de desmuntar per problemes en la pujada de la canalla més menuda; la Colla Vella, al seu torn, va descarregar el 5 de 9 amb folre, castells un xic més treballats del que havien fet darrerament.

Per finalitzar la primera ronda, els Joves es van enfrontar de nou amb el 2 de 8 sense folre, i aquesta vegada sí que el van descarregar amb una inusual senzillesa i facilitat, allò que els castellers diem “sobrats”.

En segona ronda, els Castellers de Vilafranca van descarregar el 3 de 9 amb folre, resolt perfectament. Els de la Colla Joves van intentar el 5 de 9 amb folre, després de desmuntar dos peus, a la tercera el castell tirà amunt, però abans d’arribar els dosos a dalt ja el van desmuntar atès que no oferia garanties d’èxit; al seu torn, la Colla Vella va fer el 4 de 9 amb folre i pilar de set al mig, un altre dels grans castellassos del fet casteller, però que un cop carregat, a la baixada de l’enxaneta del pilar es va girar i va caure, de tal manera que va deixar el castell només carregat.

La Colla Joves en repetició d’aquesta segona ronda va intentar sense èxit el 3 de 9 amb folre, que també van acabar desmuntant, perdent ronda – a l’argot casteller parlem de perdre ronda quan una colla fa dos intents sense èxit en una ronda, els peus desmuntats no compten en aquest cas–.

La tercera ronda va veure tres castells descarregats sense ensurts, en primer lloc el 4 de 9 amb folre dels Castellers de Vilafranca, novament la Colla Joves va intentar el 3 de 9 amb folre, i aquest cop sí que fou descarregat.

El darrer castell de la jornada va ser el 9 de 8 fet per la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Arribat el torn de la ronda de pilars, es van poder veure els tres pilars superiors al de cinc, primerament els verds, com són coneguts els vilafranquins, van carregar el pilar de vuit amb folre i manilles, en aquesta ocasió no el van poder descarregar; la Colla Vella va descarregar el pilar de set amb folre, i per finalitzar, la Colla Joves Xiquets de Valls va fer un meritori i bonic pilar de sis.

D’aquestes tres colles, la Colla Joves és la que menys sovinteja en els pilars. Ja al final, la colla local de la Bisbal va finalitzar descarregant un pilar de cinc.

tracking