SEGRE

El 84% d'europeus i 93% d'espanyols van demanar d'abolir el canvi d'hora a la UE

Els enquestats van al·ludir als efectes negatius en la salut o l’absència d’estalvi energètic

El 84% d'europeus i 93% d'espanyols van demanar d'abolir el canvi d'hora a la UE

El 84% d'europeus i 93% d'espanyols van demanar d'abolir el canvi d'hora a la UECE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un 84% dels ciutadans europeus i un 93% dels espanyols que van participar en la consulta pública sobre el canvi d’hora a la Unió Europea (UE) es van pronunciar a favor d’eliminar aquesta pràctica, segons els resultats preliminars de l’enquesta publicats avui per la Comissió Europea (CE). El president de la CE, Jean-Claude Juncker, va assegurar aquest divendres que ha escoltat als "milions" de ciutadans que van manifestar la seua opinió i que pròximament la institució presentarà una proposta legislativa per posar fi als canvis d’hora a la UE.

Els primers resultats de la consulta, que va obtenir una participació rècord amb 4,6 milions de respostes dels 28 Estats membres, mostren també que més de tres quartes parts (el 76 %) dels enquestats consideren que canviar l’hora dos vegades a l’any és una experiència "molt negativa" o "negativa". A Espanya, aquest percentatge es va elevar a prop del 90 %.

Els enquestats van al·ludir als efectes negatius en la salut, l’augment dels accidents de trànsit o l’absència d’estalvi energètic com a motius per acabar amb aquesta pràctica. La CE, que va advertir que tots els resultats són preliminars i podrien canviar, va oferir les taxes de participació en cada Estat membre en percentatge de la població nacional.

Així, Alemanya va ser el país amb més participació, amb un percentatge del 3,79 %, seguit d’Àustria (2,94 %) i Luxemburg (1,78 %).

Els països amb menor taxa de participació van ser el Regne Unit (0,02 %) i Romania i Itàlia (ambdós amb un 0,04 %). En el cas d’Espanya, la taxa va ser del 0,19 %.

El portaveu comunitari Alexander Winterstein va deixar clar que imposar un horari en un Estat membre "serà sempre una competència nacional".

Després d’avaluar les dades de la consulta pública, va afirmar que els comissaris europeus han mantingut avui una discussió política sobre l’assumpte i van decidir que es presentarà una proposta "en el seu degut moment" per modificar l’actual legislació de canvi horari. La proposta haurà de ser debatuda en el Parlament Europeu i el Consell de la UE.

Preguntat per si Brussel·les no tem un caos en una mateixa franja horària, en la qual uns països poguessin triar quedar-se amb l’horari d’estiu i altres amb el d’hivern, Winterstein va dir: "Em sorprendria que el resultat no tingués sentit per als ciutadans i les empreses". Va explicar que actualment a Europa "hi ha tres zones horàries en les quals els països han escollit diferents fusos". "El que proposarem és que desaparegui la restricció d’haver de canviar els rellotges al març i a l’octubre cada any", va dir. "Quan els ciutadans s’expressen cal tenir-ho en compte, i això és exactament el que estem fent", va concloure el portaveu.

tracking