SEGRE

ADOPCIONS POLÈMICA

Espanya bloqueja la gestació subrogada a Ucraïna

Prohibeix inscriure els nadons nascuts mitjançant aquesta pràctica al Registre Civil || Més de 200 famílies, algunes de Lleida, han tingut fills per aquesta via

Espanya bloqueja la gestació subrogada a Ucraïna

Espanya bloqueja la gestació subrogada a UcraïnaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una trentena de famílies espanyoles en processos de gestació subrogada estan atrapades a Ucraïna des que el mes de juny passat el Consolat d’Espanya a Kíev es va negar a inscriure al Registre Civil els nadons nascuts mitjançant aquesta pràctica, que consisteix que una dona gesta un òvul aliè fecundat per l’esperma de l’home de la família que contracta el servei.

Així ho denuncia el president de l’associació Son Nuestros Hijos, Marcos Jornet, que assegura que “d’un dia per l’altre han decidit canviar les regles del joc, primer amb l’argument que les proves de paternitat per aconseguir el passaport espanyol violen la Llei de Protecció de Dades de la Unió Europea”.

En aquest sentit explica que “no s’han obert expedients ni s’estan replantejant les proves de l’ADN i les famílies estan veient com passen les setmanes sense que se’ls ofereixi cap solució”, alhora que subratlla que s’estan “vulnerant” les sentències del Tribunal Suprem que obliguen a “respectar el vincle patern”.

Encara que Jornet assegura que cap dels casos amb què actualment treballen a Ucraïna procedirien de la província de Lleida, apunta que a falta d’una solució ràpida les famílies hauran de sol·licitar el passaport ucraïnès dels seus petits, per la qual cosa “els nadons arribarien a Espanya com a estrangers i els pares no tindrien la paternitat acreditada”.

Per la seua part, l’ambaixada d’Espanya a Kíev afirma que “atendrà de manera individualitzada la trentena de famílies espanyoles que es troben a Ucraïna per informar-los sobre la legislació vigent, les alternatives legals i per ajudar-les a buscar la millor solució possible”.

Tanmateix, a l’haver estat informada durant els últims mesos “de possibles casos de mala praxi mèdica associada als processos de reproducció assistida, així com de casos de possible tràfic de menors”, especifiquen que “el Govern té l’obligació de preservar i protegir els drets de les dones gestants (o mares biològiques) involucrades en aquest procés, independentment de la seua nacionalitat, així com de protegir l’interès superior del menor nascut”.

Els EUA, al capdavant

La gestació subrogada no està legalitzada a Espanya, així que les famílies que utilitzen aquesta tècnica recorren a mares gestants d’altres països. Segons va assenyalar el ministeri d’Afers Estrangers, entre el 2010 i el 2016 es van registrar un total de 231 naixements a través dels consolats i les ambaixades d’Ucraïna.

Tot i així, els Estats Units continua sent el país en el qual es registren més nadons espanyols nascuts amb aquest mètode, que ha assolit els 553 en sis anys.

EN PRIMERA PERSONA Alba i Julià TREMP

Encara hi ha gent que no entén i veu rara aquesta pràctica

L’Alba i el Julià són pares del petit Julià des de fa prop d’un any, quan van recórrer a la gestació subrogada a Ucraïna per donar un germà al seu fill gran. “Vam començar a informar-nos-en el gener del 2016 i just un any després la mare gestant es va quedar embarassada del nostre nadó”, explica l’Alba, que fa vuit anys es va quedar embarassada del Jan, encara que per motius de salut “em van recomanar no tornar a quedar-m’hi”. En el seu cas, van contractar els serveis d’una agència especialitzada que es va encarregar de totes les gestions legals i, segons expliquen, “no ens van posar cap pega per aconseguir el passaport del nostre fill”. “Una setmana després del naixement fan una prova per avalar la paternitat del nadó i és llavors quan pots sol·licitar el passaport espanyol”, explica l’Alba, al mateix temps que apunta que “nosaltres vam estar-hi un mes fins que vam poder portar el Julià”. “Sempre hem estat molt oberts amb tot el procés i si li preguntes al fill gran t’explicarà sense problema com va nàixer el seu germà. Encara hi ha molta gent que no comprèn la gestació subrogada i ho veuen com una cosa rara, per això ens alegrem quan trobem altres famílies que han utilitzat aquesta pràctica.”

tracking