SEGRE

ARQUEOLOGIA EXCAVACIONS

Més túmuls funeraris a Almenara

Les excavacions a la necròpoli preibèrica d’Agramunt en treuen a la llum cinc més, tres dels quals amb els vasos per a les cendres dels morts || Els treballs acaben avui

Veïns de Sant Martí de Maldà van participar ahir en les excavacions arqueològiques.

Veïns de Sant Martí de Maldà van participar ahir en les excavacions arqueològiques.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les excavacions a la necròpoli tumular preibèrica d’Almenara, nucli d’Agramunt, han posat al descobert cinc nous túmuls, que se sumen a la trentena d’estructures localitzades fins al moment.

En tres d’aquests encara es conservaven els vasos en què es van dipositar les cendres dels difunts després de la incineració del cos. L’arqueòleg responsable dels treballs, Andreu Moya, va destacar que “alguns dels túmuls localitzats encara conserven una línia com a element de senyalització de la tomba, que sobresurt de la resta”.

Aquesta és la quarta campanya d’excavacions de la necròpoli tumular preibèrica, que va començar el 20 d’agost passat i acabarà avui. Durant dos setmanes un equip format per una desena d’arqueòlegs i persones voluntàries van dur a terme els treballs de delimitació de la superfície del jaciment i de consolidació de cinc túmuls que van aparèixer entre l’any passat i l’anterior a l’extrem oest.

La necròpoli tumular d’Almenara, que data dels segles VII-VIII aC, la va descobrir un veí de la localitat, Josep Balcells, als anys setanta del segle passat. L’arqueòleg Joan Maluquer va impulsar una primera intervenció en la qual es van catalogar una desena de tombes.

Actualment hi ha localitzades unes trenta-cinc estructures, de les quals una trentena són túmuls circulars. L’ajuntament d’Agramunt va decidir reprendre les excavacions a la necròpoli per fer-la visitable al públic, treballs que des del 2014 supervisen Iltirta Arqueologia i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) durant un parell de setmanes a l’estiu.

La campanya, oberta al públic per donar a conèixer l’arqueologia La peculiaritat de les excavacions al jaciment d’Almenara és que estan obertes a la ciutadania a fi de donar-los a conèixer aquesta necròpolis preibèrica i l’ofici de l’arqueòleg. En la jornada d’ahir van participar en els treballs veïns de la localitat de Sant Martí de Maldà acompanyats dels seus fills.

Tant l’Ester com el Marc van posar en relleu la iniciativa, ja que “vivim en un món molt virtual en el qual poder fer una activitat amb les mans és molt productiu i enriquidor”.

També van destacar que “els nens aprenen més amb sistemes vivencials, és molt diferent poder excavar amb les teues pròpies mans un jaciment que el fet de veure’l en una fotografia en un llibre o a l’ordinador”.

Finalment, van apuntar que l’arqueologia és una disciplina “difícil d’entendre” però que “iniciatives d’aquestes característiques ajuden a divulgar-la”.

tracking