SEGRE

HORARI INICIATIVA

El canvi d’hora arriba a la fi

La Comissió Europea proposa eliminar-lo partint d’un sondeig popular que demana mantenir de forma permanent l’horari d’estiu a la Unió Europea || La Generalitat, més favorable al d’hivern

Imatge de l’any passat del campanar d’Ivars d’Urgell, on el rellotge feia vint anys que no funcionava.

Imatge de l’any passat del campanar d’Ivars d’Urgell, on el rellotge feia vint anys que no funcionava.EDGAR ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea (CE) farà una proposta legislativa per eliminar el canvi horari bianual a la UE i complir d’aquesta manera el desig manifestat pels europeus en una consulta pública. “Milions de ciutadans han dit que ja no volen seguir canviant els rellotges. La CE farà el que demanen”, va emfatitzar ahir el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker. I és que un 84 per cent dels ciutadans europeus i un 93 per cent dels espanyols que van participar en la consulta (4,6 milions de persones) es van pronunciar a favor d’eliminar aquesta pràctica. En concret, van al·ludir als efectes negatius en la salut, l’augment dels accidents de trànsit o l’absència d’estalvi energètic. Encara que en un primer moment Juncker va assegurar que prevaldria el d’estiu, més tard el portaveu comunitari Alexander Winterstein va matisar aquestes paraules i va dir que encara no està decidit. La CE presentarà “en el moment degut” una proposta legislativa per posar fi al canvi horari, va dir aquest portaveu, que va precisar que l’establiment de l’horari en cada estat membre “serà sempre una competència nacional”, tenint en compte que actualment a Europa “hi ha tres zones horàries”.

Fonts comunitàries van dir que la CE va decidir plantejar aquesta proposta, que posaria fi a la mesura que es va prendre el 1996, tenint en compte que els beneficis del canvi horari són “marginals i no hi ha cap estudi que digui el contrari”, i van al·legar que la seua abolició podrà tenir impactes positius sobre la salut dels europeus, la seguretat viària, l’agricultura o fins i tot en el munyiment boví. No obstant, el camí encara és llarg, ja que la iniciativa que presenti la CE haurà l’haurà de debatre el Parlament Europeu i el Consell de la UE.

Juncker diu que quedarà el d’estiu, però un portaveu matisa després que encara s’ha de decidir

L’anunci va provocar una cascada de reaccions, majoritàriament a favor de la mesura. La portaveu del Govern central, Isabel Celaá, va assegurar que l’Executiu està d’acord amb la línia europea i sobre la possibilitat d’aprofitar per canviar el fus horari, el president Pedro

Sánchez

va dir que “és un assumpte que requereix una anàlisi seriosa i un gran consens”. També la Generalitat, que aposta per mantenir l’horari d’hivern per avançar els àpats i la jornada laboral.

“És el que defensa la Societat Espanyola del Son”, va apuntar Fabián Mohedano, membre del Consell Assessor per a la Reforma Horària. Associacions d’autònoms també es van mostrar a favor i el director de Relacions Laborals de la patronal CEOE, Jordi García Viña, va dir que serà beneficiosa i no perjudicarà les empreses. Per la seua banda, els consumidors, a través de Facua, van reclamar adaptar-nos a l’horari de Portugal.

tracking