SEGRE

CONSUM IL·LUMINACIÓ

Les bombetes halògenes passen a la història a Europa

Des d’ahir ni es fabriquen ni es venen per afavorir tecnologies més sostenibles amb el LED || Els ecologistes aplaudeixen la mesura

Les bombetes de baix consum i de LED se seguiran venent.

Les bombetes de baix consum i de LED se seguiran venent.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les bombetes halògenes són història des d’ahir, dia en què va entrar en vigor una normativa europea que en prohibeix la fabricació i venda amb l’objectiu d’afavorir l’ús de tecnologies LED més eficients (estalvien fins a un 80% d’energia) i sostenibles, una mesura que ha estat acollida amb satisfacció per part d’ecologistes i científics a Espanya. La nova legislació comunitària, que inicialment s’havia fixat per al setembre del 2016 però que es va ajornar dos anys davant de la impossibilitat de portar-se a terme en temps i forma, afecta les bombetes halògenes clàssiques que generalment estan fetes de vidre i emeten llum omnidireccional. No obstant, els distribuïdors podran vendre els estocs emmagatzemats fins a fi d’existències.

Des d’Ecologistes en Acció, Javier Andaluz, responsable d’Energia, va indicar que l’aprovació d’aquesta mesura implica “un gran pas”. Tanmateix, encara que creu que és “una gran notícia”, va opinar que en un habitatge la il·luminació és un factor “petit” de consum perquè hi ha altres aparells “més contaminants” com grans electrodomèstics o tenir diversos televisors. “Si agafes la factura total d’una casa, contamina més la rentadora o la calefacció que una bombeta”, va afirmar. Per això, va apuntar que una mesura alternativa passa per comptar amb fonts renovables pròpies a cada llar, com panells solars “per reduir l’impacte energètic i el canvi climàtic”. Per la seua part, l’investigador del CSIC a l’Institut de Microelectrònica de Barcelona Xavier Perpiñà va afirmar que els principals beneficis d’aquest canvi estan en el consum i en el temps de vida. Així, va explicar que, encara que el funcionament no és gaire diferent a les incandescents, el tipus de material que utilitzen les LED és diferent, ja que tenen un gas halogenat a l’interior, principalment iode o brom, que permet que el desgast del filament sigui molt menor.

Els distribuïdors podran vendre els estocs emmagatzemats fins a fi d’existències

Malgrat la mesura, segons un estudi, un de cada dos consumidors desconeix aquesta prohibició i el 67% ignora quines en són les conseqüències.

tracking