SEGRE

SALUT INFANTESA

Detectat alcoholisme fetal en trenta nens lleidatans adoptats

El 50% dels que vénen de Rússia i Ucraïna, i la Generalitat alerta famílies

Un moment de la presentació del nou pla, ahir, a Barcelona.

Detectat alcoholisme fetal en trenta nens lleidatans adoptatsGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’hospital Arnau de Vilanova de Lleida té actualment diagnosticats una trentena de casos de síndrome de l’alcoholisme fetal, una patologia derivada del consum d’alcohol durant l’embaràs i que causa problemes de neurodesenvolupament, hiperactivitat i dificultats en l’aprenentatge. Afecta el 50% dels nens adoptats a Catalunya procedents de Rússia i Ucraïna, segons un estudi pioner impulsat per la Generalitat, que alerta les famílies en disposició d’adoptar i les quals formarà amb un pla. Davant d’això, la directora de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (Icaa), Agnès Russiñol, i el subdirector general de Drogodependències de la Generalitat, Joan Colom, van anunciar ahir que la Generalitat reforçarà la prevenció i el tractament dels nens i joves afectats per aquests trastorns. Per això, els departaments de Salut i de Treball, Assumptes Socials i Famílies han elaborat un document de consens per realitzar el cribratge d’aquest trastorn que s’incorporarà a Pediatria, així com guies per a la prevenció en embarassades i l’atenció d’afectats en escoles i en els àmbits de psicologia i psiquiatria.

A més, l’Icaa valorarà i formarà per a l’adopció d’un nen amb necessitats especials les famílies que vulguin adoptar nens d’aquests dos països, i Russiñol va cridar a tenir també en compte que “l’altre cinquanta per cent no està afectat”.

D’altra banda, també s’actuarà amb les entitats acreditades per a l’adopció internacional i el 2019 es formarà professionals de centres de salut mental i de desenvolupament infantil. L’estudi ha donat resultats similars a l’única semblança feta a Europa, a Suècia el 2010. En aquest sentit, l’Icaa va enviar cartes a més de 700 famílies que havien adoptat a Rússia i Ucraïna entre el 1998 i el 2015. En aquell període,

Rússia representava el 80% de les adopcions fetes a Catalunya de nens europeus i el 39% del total d’internacionals culminades. Des d’aleshores, la tendència ha estat a la baixa, com a la resta de països.

Segons assenyala l’associació SAF, les persones que pateixen la síndrome d’alcoholisme fetal solen ser nervioses i difícils de tractar, tenen problemes de socialització i tenen dificultats d’aprenentatge, entre altres característiques.

«El que fa més mal és el rebuig de la societat»

Anna. Mare d'un nen afectat

“És molt dur criar un fill amb aquesta patologia encara que el que fa més mal és el desconeixement de la societat, que espera d’aquests joves coses que mai podran fer.” Aquestes són les paraules de l’Anna, originària de Verdú, que fa 9 anys va descobrir que el seu fill Max, adoptat a Rússia, tenia aquesta discapacitat. “És el nostre fill i l’estimem amb bogeria però ens hauria agradat estar més preparats per a tot el que hem d’afrontar”, explica. “És hiperactiu i amb prou feines té memòria a curt termini, la qual cosa afecta en gran manera el seu rendiment escolar i el seu dia a dia.”

El Govern no es planteja tancar aquestes adopcions Malgrat les conclusions de l’estudi, l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció descarta tancar les adopcions a Rússia (a Ucraïna estan tancades des del 2012). La directora, Agnès Russiñol, va defensar “el dret que tenen aquests nens, com tots els altres, a poder viure en família” i va recordar que la meitat dels petits que arriben d’aquests països no estan afectats per aquest trastorn.

tracking