SEGRE

Un estudi genètic troba la relació entre esquizofrènia i consum de cànnabis

El descobriment permetrà crear noves polítiques de prevenció

Tabac i cànnabis

Un estudi genètic troba la relació entre esquizofrènia i consum de cànnabisEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un 24% de la base genètica que predisposa a consumir cànnabis és comuna a la de l’esquizofrènia, pel que les persones que pateixen esquizofrènia presenten un risc més gran de consumir cànnabis, segons un estudi internacional que ha analitzat mostres de més de 184.000 pacients. L’estudi, que ha publicat la revista científica "Nature Neuroscience" i en el qual han participat professionals de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, ha confirmat la relació que hi ha entre el consum del cànnabis i patologies mentals com l’esquizofrènia.

Segons ha explicat la investigadora principal del grup de Psiquiatría Salud Mental i Addiccions del Vall d’Hebron Instituto d’Investigació (VHIR), Marta Ribasés, fins ara només es coneixien dos regions genètiques, i l’estudi ha revelat 16 noves regions genètiques que predisposen al consum de cànnabis al llarg de la vida. D’aquesta manera, Ribasés ha remarcat que el descobriment d’aquestes 16 noves regions "és un pas endavant molt important". El cap de servei de Psiquiatria de l’Hospital Vall d’Hebron, Josep Antoni, ha afirmat que el risc de consumir aquesta substància es "duplica o triplica" en els pacients amb esquizofrènia.

D’altra banda, l’estudi també ha mostrat una correlació genètica entre la vulnerabilitat al consum de cànnabis al llarg de la vida i el d’alcohol o tabac i TDAH. Aquestes troballes ajudaran, segons ha assegurat Ramos-Quiroga, "a conèixer millor la relació entre el consum de cànnabis i patologies mentals tan greus com l’esquizofrènia i, per tant, desenvolupar tractaments individualitzats".

Així mateix, Ribasés ha afegit que el descobriment permetrà crear noves polítiques de prevenció i ha assegurat que continuaran treballant en la identificació de gens concrets i a noves dianes terapèutiques. A més, els experts han assenyalat que aquest estudi és important pel fet que permet "desestigmatitzar una mica les drogodependències", ja que el fet de consumir cànnabis "moltes vegades es pensa que és un factor de voluntat".

Malgrat que hi ha estudis previs que indiquen que hi ha una relació bidireccional, és a dir, que hi ha individus que tenen una predisposició genètica a desenvolupar esquizofrènia, però que no apareix fins que no acaben consumint cànnabis, els experts han aclarit que aquest estudi no ha pogut demostrar aquesta conclusió. Això, ha explicat la doctora, "segurament es deu a una limitació de la mostra de l’esquizofrènia, que ha estat més petita", però ha remarcat que aquest estudi no invalida l’altre. El treball tampoc no ha pogut determinar si hi ha un major o menor risc de predisposició a consumir aquest tipus de substàncies en funció del gènere.

Ramos-Quiroga ha assegurat que actualment "no disposem de bons tractaments per a la dependència del cànnabis", així com tampoc fons, una cosa que, si es tingués, podria permetre seguir amb la investigació i aconseguir "tractaments molt més específics, que ens permetran entendre molt millor aquestes condicions".

Aquesta investigació ha quintuplicat el nombre de persones participants respecte a l’anterior estudi més gran elaborat sobre la relació entre el consum de cànnabis i les patologies mentals.

tracking