SEGRE

SALUT DIA MUNDIAL

Detecció precoç contra el suïcidi

El ministeri de Sanitat avança en l’elaboració d’una estratègia i es reuneix amb associacions de pacients i professionals || Trenta-nou persones es van treure la vida a Ponent l’any 2016

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Fa anys que l’Organització Mundial de la Salut alerta que el suïcidi és un problema de salut pública i el ministeri de Sanitat està avançant en l’elaboració d’un Pla Nacional basat en la detecció precoç i la publicitat. El 2016, trenta-nou persones es van treure la vida a Ponent. En el conjunt d’Espanya, es produeixen entre 3.500 i 4.000 suïcidis a l’any, cosa que implica 10 morts per aquesta causa al dia i provoca el doble de morts que els accidents de trànsit.

Per abordar una estratègia estatal, la ministra de Sanitat, Carmen Montón, es va reunir divendres passat amb associacions de pacients i professionals. Un pla que es basaria en el que va aprovar sent consellera de Salut del País Valencià. La clau està en la detecció primerenca, tant per a les persones de l’entorn com per als metges d’atenció primària, cosa que consisteix a informar sobre els senyals per detectar-ho abans que passi. Un altre pas del pla és l’atenció prioritària d’aquestes persones, íntimament lligades amb problemes de salut mental. L’estratègia també passaria perquè es parli “bé” del suïcidi des dels mitjans de comunicació, ja que continua sent un tema tabú que causa por per l’efecte contagi. Sobre aquesta qüestió, la Confederació Salut Mental va assenyalar ahir, Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, que ha posat en marxa una campanya a les xarxes socials, #HablaDelSuicidio, en la qual s’insta la societat a visibilitzar aquest fenomen ja que, segons la confederació, “parlar és el primer pas per treballar en la prevenció”. També insisteixen en la necessitat de trencar amb els mites i acabar amb l’estigma i la culpa. L’objectiu, segons les associacions i professionals, és anunciar que es pot aconseguir suport i facilitar les eines per demanar ajuda.

Programa posat en marxa a Catalunya a finals del 2013 per facilitar la prevenció i l’atenció

Segons l’Organització Mundial de la Salut, a través d’“intervencions oportunes” i de baix cost es poden reduir les taxes de suïcidi al món i es recomana capacitar els treballadors de salut no especialitzats en l’avaluació i la gestió del comportament suïcida. A Catalunya, la Generalitat va posar el marxa el desembre del 2013 el programa Codi Risc Suïcidi per incrementar les mesures de prevenció. Des d’aleshores i fins l’any passat, la unitat de l’Arnau de Vilanova - Santa Maria de Lleida va atendre més de sis-cents lleidatans per temptatives de suïcidi, dels quals dos van morir. D’altra banda, Ponent registra cada any unes dos-centes temptatives de suïcidi mentre que les consumacions es van incrementar l’any passat fins a un total de trenta-nou, nou més que les víctimes de trànsit.

tracking