SEGRE

Duplicar la inversió en càncer fins el 2030 augmentaria la supervivència al 70%

Actualment és del 53%, amb unes 230.000 persones diagnosticades a l'any

Una caminada a Lleida contra el càncer de mama.

La mortalitat per càncer de mama disminueix un 2,6% cada anySegre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), l’Associació Espanyola d’Investigació sobre el Càncer (Aseica) i la Fundació La Caixa s’han unit per a reclamar que es dupliqui la inversió en càncer fins el 2030 a fi d’aconseguir una supervivència global del 70% des del 53% actual. Un objectiu que només es podrà assolir si s’estableix una Estratègia Nacional en Investigació, que, a més de contemplar l’increment de la inversió, inclogui també un suport més gran a la innovació i més presència de la despesa pública en assajos clínics, segons conclou un estudi de les tres entitats, presentat aquest dimecres en roda de premsa.

Es tracta del primer informe sobre la investigació i innovació en càncer a Espanya en el qual s’utilitzen dades públiques i privades proporcionades, a més de per les tres entitats participants, per l’Agència Estatal de la Investigació, l’Institut de Salut Carles III, l’Associació Espanyola de Bioempreses i 21 fundacions amb activitat filantròpica.

El càncer és la segona taxa de mortalitat a Europa, la primera entre els majors de 65 anys. A Espanya, segons dades de l’AECC, unes 230.000 persones van ser diagnosticades el 2017, de les que aproximadament la meitat moren. L’envelliment, juntament amb millors tècniques diagnòstiques, incrementa la incidència del càncer, i es preveu que el 2030 a Espanya hi haurà un nou cas cada 1,8 minuts i una mort cada 3,8 minuts. La taxa global de supervivència a cinc anys és del 53 %, encara que en alguns tipus de tumors és molt més alta i no millora amb prou celeritat. D’allà, que l’AECC, Aseica i la Fundació La Caixa demandin l’Estratègia d’Investigació, que hauria d’estar liderada tant pel Ministeri de Ciència com pel de Sanitat. "Els aquí presents ens posem a la seua disposició", ha assegurat la directora general de la Fundació Científica de l’AECC, Isabel Orbe, que ha confiat que els ministeris corresponents "recullin el guant".

L’informe posa en relleu la reducció de fons públics en I+D, que ha descendit en 1.400 milions d’euros (un 21%) entre 2010 i 2016. Davant aquest estancament de la inversió pública, els fons destinats per la filantropia a la investigació oncològica ha augmentat un 178%, i els fons europeus un 46 %.

Un altre dels aspectes rellevants que constata l’informe és la pèrdua de talent investigador i la falta de relleu generacional. L’edat mitjana dels investigadors principals ha passat de 46 a 49 anys.

Quant als assajos clínics, el 76% dels que es realitzen a Espanya estan patrocinats per la indústria farmacèutica davant el 49 % de França o el 56 % dels Països Baixos, la qual cosa significa que la investigació clínica es dirigeix principalment al desenvolupament de nous fàrmacs i no necessàriament a la realitat del càncer, ha advertit Enric Fuster, un dels autors de l’estudi. A més, entre 2006 i 2015 es van sol·licitar a Espanya 23,96 famílies de patents per milió d’habitants relacionades amb el càncer, una xifra "notablement" inferior que les 130,07 dels Estats Units, les 77,67 dels Països Baixos i les 70,28 famílies de patents d’Alemanya. Tanmateix, hi ha dades positives, com que les publicacions científiques entre 2007 i 2016 són comparables a les de França o Alemanya. En aquells anys Espanya en va generar més de 25.000 en l’àmbit del càncer, la qual cosa la situa al "top" 10 mundial. Això implica, segons el doctor Carlos Camps, president d’Aseica, "talent i esforç amb menys recursos".

L’informe critica que no s’estableix una priorització de la investigació segons indicadors d’incidència o mortalitat dels tipus de càncer. Així, segons el doctor Camps, els tres principals tumors que més incidència tenen a Espanya (mama, còlon i pulmó) "estan ben coberts quant a assajos clínics", però no així en finançament públic, en la qual el càncer de pulmó, el que més morts causa al nostre país, està en la novena posició.

Per la seua part, el director corporatiu d’Investigació i Estratègia de la Fundación La Caixa, Ángel Font, ha vinculat una inversió més gran a la investigació amb un major suport a la innovació, necessari perquè les troballes de laboratori "vegin la llum en la societat".

tracking