SEGRE

ALTRUISME DONACIONS

Lleida, segona província en llegats solidaris a Catalunya

Vint-i-cinc persones van donar un total de 2,6 milions de les herències el 2017

L’empresa Cartaes, de Tàrrega, es va posar en marxa per un llegat.

L’empresa Cartaes, de Tàrrega, es va posar en marxa per un llegat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lleida és la segona província catalana en la qual es van registrar més llegats solidaris l’any passat. Segons el Col·legi de Notaris de Catalunya, un total de 25 lleidatans van donar part de la seua herència a entitats religioses, fundacions i ONG. L’import total d’aquests testaments solidaris va ascendir l’any passat als 2,6 milions d’euros a Ponent. La majoria dels testaments es van fer a la capital del Segrià, amb quinze llegats solidaris, i quatre més van ser de veïns de la Seu d’Urgell. Segons aquesta estadística, l’any passat es van comptar un total de 208 testaments solidaris en el conjunt de Catalunya amb un import aportat a entitats benèfiques de 45 milions d’euros. Barcelona és la província catalana que més llegats i import acumula.

El Col·legi de Notaris de Catalunya assenyala que del total de testaments, els ordes religiosos en van rebre el 63,5 per cent, seguits de les organitzacions no governamentals o fundacions no vinculades a l’Església. Tanmateix, aquestes entitats reben un import més gran que les religioses. Així mateix, en el conjunt de l’Estat es van fer 1.152 herències amb aquest tipus de llegats amb un import total de 230 milions d’euros i un 18 per cent procedeix de Catalunya. A Espanya, el 36 per cent dels llegats solidaris es fan a organitzacions no governamentals o fundacions i un 54 per cent a ordes religiosos.

Els ordes religiosos reben més testaments solidaris però la quantitat donada és més gran per a ONG

D’altra banda, sobre aquest tema, el degà del Col·legi de Notaris de Catalunya, Joan Carles Ollé, explica que “un llegat solidari ha de fer-se explícit en el moment de fer el testament i és una manera de donar continuïtat a accions solidàries que s’han fet durant la vida”. El llegat pot incloure béns molt diversos com un immoble, diners o un percentatge del patrimoni. L’únic límit, segons Ollé, és no perjudicar la llegítima dels hereus forçosos que, a Catalunya, regida pel Dret Civil Català, és una quarta part del valor dels béns. Les entitats no han de pagar l’impost de successions.

Institucions i entitats reben 15,7 milions en l’última dècada Durant els últims deu anys s’han comptat 115 testaments solidaris a Lleida, per un valor total que va superar els 15,7 milions. Encara que l’any passat es va marcar el rècord d’aquest tipus de llegats, amb 25, va ser el 2012 quan es va donar la suma de diners més elevada, amb més de 5,5 milions d’euros amb només nou testaments. Si es compara amb el total de testaments registrats, els llegats solidaris només representen el 0,16% dels gairebé 70.000 comptabilitzats. Com exemples, el 2011 Càritas Parroquial de Tàrrega va rebre 600.000 € del testament d’una veïna amb què va poder posar en marxa una empresa d’inserció social. Un altre cas és l’ajuntament de Lleida, que va rebre un pis a Sant Sebastià venut per un milió d’euros i que destinarà a un centre per a persones sense llar.

tracking