SEGRE

SALUT OBSTETRÍCIA

El car preu de parir a casa

Llevadores reclamen poder atendre parts domiciliaris a la Seguretat Social, que ara tenen costen 2.500 euros || Un 16 per cent de les mares que donen a llum d’aquesta forma són traslladades a hospitals

Un moment de la presentació de la guia d’assistència al part a casa, ahir a Lleida.

Un moment de la presentació de la guia d’assistència al part a casa, ahir a Lleida.COILL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Si és cert que els serveis públics s’adapten a les necessitats i preferències dels usuaris, totes les dones que volen parir a casa haurien de poder fer-ho sense importar el seu nivell adquisitiu.” Així es va expressar ahir Montserrat Gea, presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida, que va demanar a la Generalitat que inclogui aquest mètode a la cartera de serveis públics durant la presentació de la nova guia d’assistència al part a casa, un protocol d’actuació destinat a mares i professionals que, per primera vegada, recull evidències científiques sobre aquesta pràctica.

I és que donar a llum al domicili està més de moda que mai −667 dones van escollir aquesta opció entre el 2016 i el 2017 a Catalunya−, encara que “molta gent no pot pagar entre 2.000 i 2.500 euros per planificar el part a casa”. Segons Mireia Marcos, de l’Associació de Llevadores del Part a Casa de Catalunya, “les dones estan més empoderades, s’informen molt durant l’embaràs i se senten més còmodes amb el seu cos, de manera que són cada vegada més les que recorren a la forma més còmoda de donar a llum”, alhora que va destacar que “es tracta sobretot de mares primerenques a les quals van recomanar aquesta tècnica altres usuàries”.

Les mares primerenques que volen parir a casa còmodament recorren a aquesta pràctica

Precisament, amb l’objectiu de convertir aquesta última fase de la gestació en una de les més còmodes i importants, “cada vegada són més les mares que s’entrevisten amb diversos professionals per decidir amb qui tenen més feeling”.

Entre els principals cavalls de batalla de les llevadores es troba també la coordinació dels serveis sanitaris en el trasllat hospitalari de les parteres, que es produeix en el 16 per cent dels parts per petites emergències. “La majoria de dones acaben donant a llum sense cap problema a casa i només en un dos per cent dels casos es produeixen emergències greus”, va explicar en aquest sentit Marcos, que va subratllar que “ningú vol que un part surti bé tant com la mare, que sap que el part a casa és una pràctica segura”.

Les mares que volen passar per l’última fase de l’embaràs còmodament poden accedir al llistat de professionals de l’Alpacc.

tracking