SEGRE

Els països de la UE hauran de decidir a l'abril si mantenen l'horari d'hivern o el d'estiu

Brussel·les confia en la "racionalitat" dels Estats davant de la supressió del canvi d’hora

La comissària europea de Transports, Violeta Bulc.

Els països de la UE hauran de decidir a l'abril si mantenen l'horari d'hivern o el d'estiuEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea (CE) va confiar aquest divendres en la "racionalitat" dels països de la Unió Europea (UE) per decidir amb quin horari volen quedar-se si tira endavant la proposta comunitària d’abolir els canvis estacionals d’hora per a l’any vinent. "Compto amb la racionalitat dels Estats membres, que prendran la millor decisió," ha dit avui la comissària europea de Transports, Violeta Bulc, en una roda de premsa per explicar la iniciativa, anunciada ja pel president de la CE, Jean-Claude Juncker.

La proposta de posar fi als canvis d’hora dos vegades a l’any respon als resultats de la consulta pública plantejada per la CE més popular fins la data, en la qual 4,6 milions d’europeus van participar i un 84 % es va pronunciar a favor d’acabar amb aquesta pràctica. Un dels principals arguments dels enquestats per rebutjar el canvi d’hora va ser el seu impacte negatiu en la salut, segons el comissari europeu per a la Unió Energètica, Maros Sefcovic, qui va agregar que estudis recents confirmen que l’estalvi d’energia per canviar els rellotges és "marginal" si es compara amb les polítiques actuals d’eficiència energètica. Encara que prèviament havia assenyalat que aquesta enquesta sobre el canvi horari no constituïa un referèndum, Brussel·les finalment li ha concedit prou pes com per presentar amb rapidesa una proposta legislativa que espera sigui d’aplicació ja el 2019. Consisteix a suprimir els canvis d’hora i que els països, d’acord al principi de subsidiarietat, elegeixin si es queden amb l’horari d’hivern o el d’estiu, la qual cosa podria implicar un profund canvi al mapa d’horaris de la UE.

L’últim canvi obligatori a l’hora d’estiu, segons la CE, tindria lloc el diumenge 31 de març de 2019, moment a partir del qual els Estats membres que volguessin tornar a l’hora d’hivern podrien efectuar un últim canvi el diumenge 27 d’octubre de 2019. A partir d’aquesta data no es podrien realitzar més canvis. Tenint en compte a més la latitud i que els països del nord d’Europa podrien ser més proclius a mantenir l’horari d’hivern i els del sud a quedar-se amb el d’estiu, el mapa horari a la UE -que actualment compta amb tres franges- podria fragmentar-se encara més. Per això, la CE ja ha demanat els Estats membres que són veïns que es coordinin per no perjudicar un funcionament coherent del mercat interior. "Tindrem converses en profunditat sobre això amb els països", va reconèixer Bulc, que es va mostrar convençuda que el Consell, que representa als Estats de la UE, farà "un esforç per tractar d’animar als països a fer-ho de la manera més favorable per als acords de veïnatge", com els relacionats amb els horaris dels trens. Preguntada per si veuria "acceptable" que els veïns Holanda i Bèlgica estiguessin en franges horàries diferents, va respondre: "En teoria moltes opcions són possibles, no vull especular sobre el que els Estats membres decidiran, però teòricament, sí".

La comissària va insistir que la CE no proposa "que tota la UE canviï" a un o un altre horari, sinó que ho facin "junts alhora".

"Serà una elecció de cada Estat membre, el decidir a quina zona horària vol estar", va subratllar.

En la consulta orientativa de la CE, el 56 % dels enquestats es va decantar per mantenir tot l’any l’horari d’estiu, davant el 36 % que va preferir el d’hivern i un 8 % que va dir no tenir una opinió sobre l’assumpte. Va destacar l’alta participació de països del nord d’Europa amb Alemanya al capdavant i una taxa del 3,79 % de la seua població nacional, seguida d’Àustria (2,94 %) i Luxemburg (1,78 %) i l’escàs impacte al Regne Unit (0,02 %), Romania i Itàlia (ambdós amb un 0,04 %), mentre que en el cas d’Espanya va ser del 0,19 %. Bulc va confiar en què els colegisladors -el Parlament Europeu i el Consell de la UE, en el que estan representats els governs dels 28- arribin a un acord ja "abans de finals d’any".

Per a l’abril de l’any vinent, els Estats membres hauran d’enviar una notificació a la Comissió sobre si volen mantenir l’horari d’hivern o el d’estiu, va assenyalar.

tracking